Коя е княгиня Мария Луиза, на която е кръстена метростанция?

3529
Коя е княгиня Мария Луиза, на която е кръстена метростанция?
Снимка: Johann Lavandier / Pixabay

Често срещаме името “Мария Луиза” като наименование на метростанция, булеварди и улици във всички градове на страната.

Коя е Мария Луиза?

Пълното й име е Мария Луиза Пиа Тереза Анна Фердинанда Франческа Антоанета Маргарита Жозефина Каролина Бианка Лучия Аполония де Бурбон, принцеса на Парма. В семейството й са общо 11 деца. Майка й умира, когато момичето е само на 12 години. От новия си брак баща й има още 12 деца. Мария е възпитавана от английски гувернантки в Швейцария и Франция. Владее 5 езика, умее да пее и рисува.

В търсене на съпруга на цар Фердинанд

Една от важните задачи на цар Фердинанд, когато идва в България, е да си намери подходяща съпруга. При посещение във Виена, император Франц-Йосиф му споделя, че дъщерята на Пармския херцог и необвързана не само с мъж, но и с никоя велика сила. 

Предстоящият годеж на царя с Мария Луиза среща едно голямо препятствие. Младата принцеса е от семейство на ревностни католици, дори е кръщелница на папата. Фердинанд обещава на Главата на католическата църква, че престолонаследникът ще бъде католик. Това е в противоречие с Българската конституция, която изисква престолонаследникът да е с православно вероизповедание. След намесата на министър-председателя Стефан Стамболов, Българският парламент променя този член от Конституцията.

Знаете ли кой е Жолио Кюри, на когото е кръстена известната метростанция?

Сватбата

На 23 години Мария Луиза се сгодява за българския княз Фердинанд в австрийски замък през 1892 г. Тя никога не е виждала бъдещия си съпруг до този момент. Следващата година се състои и сватбата във вилния комплекс Пианоре. Сватбата е едно от най-бляскавите събития в аристократичния свят на Европа.
В Пианоре за сватбата пристигат лично премиерът Стамболов с български министри. Съпругата му Поликсена Стамболова връчва на булката подарък от името на целия български народ - изящна диадема с бурбонски лилии, декорирани с брилянти, рубини и изумруди в цветовете на българското знаме. Диадемата е изработена от виенски ювелир.

Княгинята пътува за България с кораб през Неапол, Малта, Коринт и Делфи. В Триест делегацията се прикачва на влак. Младата българска княгиня е посрещната тържествено в Свищов. Хората са очаровани от естественото й поведение, както и от това, че е облечена в дрехи с български народни мотиви, съчетани с тъмночервена лента на Пармския орден.

Фердинанд I е коронован за княз на българите

Династията на Кобургите

През 1894 г. се ражда престолонаследникът на българския трон - княз Борис Търновски.
Кръщенето на княза става дискретно в католически храм. Въпреки по-ранната промяна на Конституцията, след кръщенето възникват трудности. Самият Фердинанд заявява, че “започват нападки на отделни личности или фракции с нечисти цели”. Руският цар също не признава княза. Цар Фердинанд е принуден да покръсти сина си в православна вяра и така да наруши обещанието пред папата и роднините на съпругата си.

Този акт ме раздели от Запада, т.е. от моите роднини, но аз го извърших от любов към отечеството” пише Фердинанд, който търси одобрението на папата чрез свой пратеник. Такова не е получено. Лично цар Фердинанд тръгва за среща с папата. “Анатемата на Запад е паднала над мен, но аз гледам на златната зора от изток - тя ще благослови моята династия”.

Мъката на княгинята

Разгневената ревностна католичка Мария Луиза напуска страната заедно с второто си бебе като протест срещу кръщенето на първородния си син. Прекарва около година във Франция и отново се завръща. За нейна утеха останалите й три деца остават католици.
Княгинята ражда общо 4 деца. Княз Кирил се ражда година след Борис. Две години след Кирил, се появява княгиня Евдокия, а на следващата година - княгиня Надежда. Постоянната бременност на княгинята й пречи да изпълнява церемониалните си задължения.

Мария Луиза умира само на 29 години през 1899 г. Определят като причина за смъртта й “синдрома на разбитото сърце”. Тя така и не успява да се пребори с мъката от факта, че първородният й син приема православната вяра. Според други причината за смъртта й е простуда малко след раждането на четвъртото си дете.Саркофагът й е положен в католическия храм “Свети Лудвиг” в Пловдив.

Според исторически свидетелства последните думи на Мария Луиза към първородния й син са “Когато някой ден ще бъдеш повикан да царуваш, старай се да бъдеш владетел за пример”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...