Коя е най-безопасната седалка в самолета?

3108
Коя е най-безопасната седалка в самолета?
Снимка: iStock/Guliver

Въздишате ли, когато разберете, че сте се озовали на средната седалка в задната част на самолета, само на няколко метра от тоалетната? Надали сте сами, но има и положителна страна. Според проучване това е едно от най-безопасните места в самолета. 

През 2015 г. авторите на проучването получават данни от 17 самолетни катастрофи, станали между 1985 и 2000 г. Процентът на смъртните случаи е следният: 32% за редовете в задната част, 39% за средната част и 38% за предната част. Тази статистика може и да не е достатъчно убедителна причина да се откажете от трудно спечеленото (или случайно отредено) място в предната част на самолета, но това може да промени мнението ви: На средните седалки в задната част на самолета смъртността е 28%, докато на седалките до пътеката в средната част на самолета е 44%.

Защо авиокомпаниите резервират излишни места за полети?

Изследването потвърждава заключенията от друго проучване от 2007 г., в което учените анализират данни от 20 катастрофи през предходния половин век. Те оценяват степента на оцеляване, а не на смъртност, но заключението е същото: шансовете ви да оцелеете при самолетна катастрофа са много по-големи, ако седите в задната част на кабината. Процентът на оцелелите в задната част на кабината е 69%, докато в секциите над крилото и в пътническите вагони той е 56%. Казано по-просто, ударът от катастрофата ще засегне хората в предната част на самолета по-бързо и по-непосредствено, отколкото техните колеги в задната част. "Що се отнася до причината, поради която средните седалки са по-безопасни от местата до прозореца или до пътеката, това е, както може да се очаква, поради буфера, който се осигурява от наличието на хора от двете страни, обясниха експерти.

Десетте най-големи самолетни катастрофи в историята

И в двете проучвания се споменава, че при някои от катастрофите не се забелязват особени модели на оцеляване, а експертите поясняват, че данните имат по-малко значение, ако не се вземат предвид обстоятелствата на самите катастрофи. Ако опашката на самолета има проблем, например, задната част очевидно не е много безопасна. Проблемът (ако може да се нарече проблем) е, че просто няма достатъчно самолетни катастрофи, които да бъдат изследвани. Ето защо трябва да оценявате тези резултати с критичен поглед. "Има твърде много променливи, и това е важното - толкова малко произшествия, че един прост отговор вероятно не е статистически защитим", заявяват експерти.

Кои са най-големите самолетни катастрофи?

С други думи, изводът ви от тези данни не бива да бъде, че седенето близо до предната част на самолета е опасно. "През 2019 г. в световен мащаб са извършени малко под 70 милиона полета, като са регистрирани само 287 смъртни случая", посочва експерти, наричайки пътуването със самолет "най-безопасният вид транспорт". Така че, ако цените мястото си в първа класа до пътеката толкова, колкото и живота си, това вероятно е нормално. Почивайте спокойно с възглавница за врата ви и с тази много по-малко болезнена прощална статистика: На всеки 16 милиона търговски пътнически полета има само един смъртен случай. 

Източник: Mentalfloss

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com