Коя е най-старата пещера в България?

11169
Коя е най-старата пещера в България?
Снимка: iStock

България е богата на пещери, разкриващи тайнствата на древния човек от времето на каменната ера. Около 6000 от пещерите у нас са проучени и картографирани, но устроени за туристите с цел нарочно посещение като туристически обекти са около 12. Други пещери са достъпни само за специалисти и подготвени алпинисти със специална екипировка, а в трети достъпът е забранен. Въпросите по отношение на възраст, дължина, история, дълбочина на пещерите винаги са представлявали любопитство за посетителя, така че днес ви срещаме с най-старата пещера в България.

Най-старата пещера в България

Ухловица – пещера, намираща се близо до село Могилица покрай границата ни с южната ни съседка Гърция, е едно от малко познатите и магически кътчета на Родопите, което малцина посещават и до чиито тайнства малко туристи съумяват да се докоснат. Девствена природа и природни красоти, скътани от милиони години в пазвите на пропастните пещери, привличат смелите търсачи на силни усещания към Ухловица, която със своите 3 милиона и 500 хиляди години  се счита не само за най-старата пещера в България, но и за една от най-старите като цяло в тази част на Балканския полуостров. Датира от Каменната ера и по-точно от ранния палеолит – най-старият културно-исторически период в развитието на човечеството, познат с изработката на оръдия и сечива от камък.

Знаете ли коя е най-дългата пещера в България?

Пещерите в България Проучванията на българските пещери започват още в края на 19-ти век. Оттогава досега са изследвани и проучени над ...

Като пропастна пещера, Ухловица, представляваща тектонска пукнатина, някога е била път на река. Достъпна е, макар да е малко позната, благодарение на цели 180 железни стъпала, водещи до входа ѝ през отвесните склонове  на планината. Достигнали там, ще осъзнаете, че всяка крачка си е струвала, защото панорамата гледка от върха ще ви остави без думи и дъх, а в сърцето на Ухловица са скрити тайни и загадки, до които може да стигнете по други 280 стъпала, водещи надолу – към неизвестното, което не може да остави равнодушни посетителите. Пещерата е достъпна  именно благодарение на стотиците изградени стъпала, дело на местните жители, които извозвали сами желязото с мулета и на гръб, за да достигне то до входа на пещерата и да имате днес възможността да си доставите тази наслада – да се спуснете в дълбините ѝ  търсене на тайните ѝ. Цялата дължина на пещерата е около 460 метра, от които цели 330 са благоустроени и са на ваше разположение за незабравимо преживяване в сърцето на пещерата. Изходът на най-старата пещера в България остава тайна и загадка дори за учените, поради което се пригответе за дълго изкачване по обратния път по 280-те стъпала, отвели ви до утробата на пещерата, богата на сталактити, сталагмити и сталактони, които впечатляват с разнообразието и размерите си, придават причудлив и тайнствен вид на пещерата и пробуждат въображението. Атмосферата в Ухловица действително е неповторима,  притежаваща особен  чар и достойни за филм на научната фантастика. Изживяването си заслужва всяко стъпало, всяко усилие и всяка отделена минута, защото е рядко по рода си и оставя незабравима следа у посетителя.

Макар да е известно на местните жители съществуването на Ухловица от доста по-рано, проучването на най-старата пещера в България започва едва през 1960 година, като активна роля за това изиграва клуб на пещерняците от град Чепеларе. Популярна за посетителите става през последните няколко години, когато броят на смелчаците, желаещи да преминат по стръмните стъпала и да се спуснат в сърцето на тайнствата ѝ, нараства. Интересен е произходът на името на пещерата. Най-старата пещера в България е кръстена на малка нощна птица, позната като улулица, която гнезди в района и често търси подслон в пещерата. Освен за пернатите от семейство Сови пещерата е дом и за огромните колонии на три вида прилепи, които намират спокойствие и отлични условия за живот в Ухловица.

Други стари пещери в България

Съперничеща по възраст на най-старата пещера в България е Сухи печ – пещера, позната и като Козарника, намираща се близо до село Орешец, Видинска област. Въпреки неголямата си дължина от 218 метра пещерата представлява най-важният праисторически обект в България, тъй като откритията в Козарника показват, че е твърде вероятно европейската праистория да започва не другаде, а на Балканите. В пещерата по време на проучването ѝ, като следва да имаме предвид, че това е една от най-добре проучените пещери у нас, са открити фрагменти керамика от неолита, енеолита, бронзовата епоха и османския период, както и от Ранния Палеолит, което свидетелства за възрастта ѝ и че също е сред най-старите родни пещери. Именно по време на проучвания и според откритията, фрагментите и артефактите, открити в пещерите, се определя каква е възрастта им и се установява коя е най-старата пещера в България. Макар че възрастта понякога е просто цифра и редица по-млади пещери също заслужават цялото ни внимание. Не пропускайте благоустроените, ако пътят ви минава покрай тях.

Коя е най-голямата пещера в България – мнозина даже не са я чували!

Най-дълбоката пещера в България се нарича "Колкина дупка". Разположена е в Понор планина, която е част от централната зона на Западна С...

ОЩЕ: Знаете ли коя е най-дългата пещера в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com