Знаете ли коя е най-дългата пещера в България?

8739
Знаете ли коя е най-дългата пещера в България?
Снимка: Pixabay

Пещерите в България

Проучванията на българските пещери започват още в края на 19-ти век. Оттогава досега са изследвани и проучени над 6000 пещери в България - 124 от тях са обявени за природни забележителности, а 123 - за паметници на културата. Можем да ги видим в почти всички планини и няколко плата като Деветашкото, Стражата, Шуменското.
Множество пещери има и в речните долини и каньони, пресичайки Дунавската равнина и Добруджа, както и в отвесните брегове на Северното Черноморие.

Някои от най-интересните и красиви пещери са осветени и пригодени за посещения от туристи. Сред тях са Магурата, Леденика, Съева дупка, Орлова чука, Снежанка, Бачо Киро, Дяволското гърло, Ягодинската пещера.

Коя е най-дългата пещера в България?

Колкина дупка с дължина 19 164 м.

Доскоро за най-дълга пещера се считаше Духлата, до с. Боснек, с дължина 18 200 м. След изследователски проучвания, завършили през 2017 г., става ясно, че на територията на България има нова най-дълга пещера. Екипът специалисти проучи над 1000 метра нови галерии. 

Коя е най-красивата пещера в България?

Колкина дупка се намира в Понор планина, централната част на Западна Стара планина, до село Зимевица, община Своге. Тя е и най-дълбоката пещера - с дълбочина от 543 метра.

Първото проучване на пещерата е от 1963 г, в което участват Хр. Делчев и Петър Берон. По-късно входът на пропастта е взривен, тъй като местните изхвърлят умрелите си животни в него. До 1981 г. пещерата остава недостъпна. Тогава входът на пропастта е разчистен. Пещерата е картирана от екип софийски спелеолози. Установява се дълбочина от 86 м при дължина на галерията 46 м. Следват няколко неуспешни опита за продължение чрез разкопаване.

През последните години са изследвани 13 115 м галерии с 542 м денивелация. Според научни изследвания тази пещерна система има потенциал за развитие - до 800 м денивелация и над 10 000 м хоризонтални галерии.

Топ 5 на най-хубавите пещери в България за начинаещи планинари

Как се стига до Колкина дупка?

Асфалтов път води до село Зимевица, трябва да се подмине центъра в посока село Заноге и да се тръгне по разрушен асфалтов път, който след около 200 м преминава в калдъръм. Калдъръмът води до една от последните къщи в централната част на селото. Следва около 1 км черен път.

Пещерата не е достъпна за любители и туристи, а само за спелеолози. Желаещите да влязат трябва задължително да са запознати с правилниците за безопасно проникване и бивакуване, както и да се съобразяват с времето. Входът на пещерата е на височина от 1285 м и през зимата температурата може да падне под 20 градуса.   

Според спелеолози, в Колкина дупка има няколко реки, красиви водопади и галерии, до които обикновеният турист няма достъп. Входът на пещерата прилича на кладенец, като тя започва със серия от отвеси с обща дължина малко над 100 метра, поради което е задължително да се ползва въже при проникването й. Следват няколко големи зали, като най-голямата сред тях е с дължина 350 м и височина и ширина около 30 м.
Според специалисти в пещерата се среща един вид пещерна пиявица, която не се среща никъде другаде - само в Колкина дупка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com