Коя е най-голямата пустиня в Азия?

17984
Коя е най-голямата пустиня в Азия?
Снимка: Nepenthes / CC BY-SA 3.0

Азия е не само най-големият и най-населяваният континент на света, чиято площ заема цели около 30% от сушата на земята и е дом за над половината от световното население – около 60%, но и континентът, на които се намират едни от най-големите пустини. Ако сте любопитни коя е най-голямата пустиня в Азия, твърде вероятно е да попаднете на невярна информация, проверявайки фактите онлайн.

Макар много източници да сочат пустинята Гоби - пясъчно-камениста пустиня, разположена в Китай и Монголия, като най-голямата пустиня в Азия, то нейната площ от 1 300 000 кв.км. се оказва недостатъчна за първото място. Най-големият континент е известен с друга пустиня, чиято площ е около 2 пъти по-голяма от тази на популярната пустиня Гоби.

Най-голямата пустиня в Азия – коя е тя?

Заемайки обща площ от 2 330 000 квадратни километра, което е с около 1 000 000 кв.км. повече от площта на Гоби, Арабската пустиня е най-голямата пустиня в Азия, втората по големина гореща пустиня в света петата по големина като цяло, ако вземем под внимание и ледените пустини. Разположена е от Йемен до Персийския залив и Оман до Йордания и Ирак и е важен комуникационен канал между Близкия изток и Северна Африка.

Ролята на Арабската пустиня нараства и заради залежите на нефт и газ, сяра и фосфати, скрити в недрата ѝ. Историята на най-голямата пустиня в Азия е свързана с една от най-кървавите войни, известна като Пустиння буря, както и с историята на населявалите я древни цивилизации, което определя културно-историческото ѝ богатство и я превръща в място-вдъхновение за творците на приказки и легенди.

Характеристики на най-голямата пустиня в Азия

Арабската пустиня е известна с удивителните си пейзажи и природни дадености. Там се простират както златни пясъчни дюни, променящи формата си под въздействието на вятъра, червени пясъци, така и равнини и планини.

Щастливците, попаднали в пустинята в подходящия момент, могат да се насладят на рядък феномен, наречен „цъфтяща пустиня“ – при рядък дъжд растения, които са били в латентно състояние, се развиват и разцъфтяват много бързо, оцветявайки пейзажа в ярките си цветове, рисувайки удивителни картини, наслада за сетивата, насред пустинята. Така, макар да се отличава с горещ и сух климат, неблагоприятен и напомнящ на този, който е характерен за пустинята Сахара, много високи дневни температури и ниски нощни, Арабската пустиня може да очарова с цветове и живот, с флора и фауна.

Извън този феномен, изпълващ пустинята с цвят, флората на най-голямата пустиня в Азия е представена предимно от акации и тамян, както и от имащите ключово значение за региона финикови палми, които са главен поминък и източник на материал за строителство за местното население в тази негостоприемна част на Азия.

Фауната на най-голямата пустиня в Азия се отличава с учудващо и неочаквано разнообразие – камила, антилопа, пустинна лисица, пясъчна котка, пясъчна газела, хиена, каракал, арабски вълк и други са сред най-характерните за тази част от света бозайници, но се наблюдават и множество птици, част от които са мигриращи.

Любопитни факти за пустините

  • Свикнали сме да свързваме пустините със сух и горещ климат, безкрайни пясъчни пейзажи и пълна липса на растителен свят. Оказва се обаче, че в пустините извисяват гърди високи планини, растения цъфтят с цветовете на дъгата.
  • На ледения континент – Антрактида – също има пустиня – Антарктическата полярна пустиня, която е студена пустиня, обхваща цялата Антарктика. Със своята площ от 13,960,000 кв.км. тя се явява най-голямата пустиня в света, следвана от Арктическата пустиня, която също се определя като полярна и е втората по големина студена пустиня и втората по големина пустиня в света.
  • Третата по големина пустиня в света е Сахара, но тя е първата по големина гореща пустиня, тъй като по-големите от нея Антарктическа полярна пустиня Арктическа пустиня са студени.
  • Четвърто място е за Арабска пустиня, която се явява втората по големина гореща пустиня в света, а петото е за пустинята Гоби, която също като Арабската пустиня се намира в Азия, но се характеризира с това, че е най-студената пустиня на този континент. Климатът в пустинята Гоби е умерен, а температурите през януари падат до -40°С, докато летните достигат до около +40.
  • Видно от наличието на полярни пустини, пустинята не е само сухо и горещо място, покрито с пясък. Пустинята може да се характеризира по различни начини, но най-общо казано, тя се отнася за региони с много малко валежи, което обяснява наличието на студени пустини, които не са покрити с пясък, а с лед. Всъщност пясъчните пейзажи обхващат едва 20% от общата площ на всички пустини на земята. А ние масово си представяме пустинята единствено така – покрита с пясъци. Оказва се, че пустините крият много тайни и загадки и че има още какво да научим за и от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com