Коя е най-голямата река, която се влива в Черно море?

17042
Коя е най-голямата река, която се влива в Черно море?
Снимка: БГНЕС

Черно море е почти изолирано от Световния океан, но дълбочината му достига до 2212 м и в него се оттича водосборен басейн с площ 2 милиона кв. км, заемащ около една трета от континентална Европа. Всяка година в него постъпват около 350 куб. км речни води от територията на 18 държави. 

Колко реки се вливат в Черно море?

В Черно море се вливат три големи европейски реки: Дунав, Днепър, Днестър.

Българските реки, които приключват пътя си в Черно море, са 14. Те доставят от крайбрежната суша около 2 куб. км води годишно.

От тях директно в Чорне море се вливат Ахелой, Батова, Велека, Двойница, Дяволска река, Камчия, Резовска, Ропотамо, Шкорпиловска, Хаджийска.

Коя е най-дългата река в България?

Коя е най-голямата българска река, която се влива в Черно море?

Най-голямата река в България, която се влива в Черно море, е Камчия. Всяка секунда 9000 л от реката се вливат в Черно море, а през пролетта това количество достига 30 000 л. Дълга е 250 км и отводнява почти цялата Източна Стара планина, части от Предбалкана и малка част от Дунавската равнина.
В античността реката е известна с името Танисус, а през Средновековието като Тича.

Камчия и нейните притоци заемат района между разклоненията на Източна Стара планина. Реката се образува от Голяма и Луда Камчия, като за условно начало е приета Голяма Камчия. Двете реки (Голяма и Луда Камчия) се събират при с. Цонево и продължават да текат под името Камчия. Оттук реката се разлива и протича през “Лонгоза”. Дълбочината на реката достига до 5 м.

Устието на река Камчия е сред най-красивите места по българското Черноморие. Намира се на 34 км на юг от Варна. Впечатлява с широки плажове с пясъчни дюни, които започват от място, наречено Палеца на север и достигат до село Шкорпиловци на юг.

Резерват “Камчия”

В долното течение на река Камчия се намира най-голямата вековна крайречна гора в България, наречена “Лонгоз”, обявена за природен биосферен резерват. Камчийската гора наподобява джунгла. Тя е гъста, влажна и труднопроходима, преплетена с увивин растения, които на места стигат до 50 м.

Гората се е развила върху влажната низина. Образувана е след запълването на Камчийския лиман с речни наноси. Когато устието на Камчия се затлачи с пясък при силни вълни, при обилно снеготопене или проливни дъждове, водата в реката се надига, отстъпва назад и залива гората. Тогава само короните на дърветата стърчат над водата.

Коя е най-пълноводната река в България?

В лонгозната гора се срещат около 40 дървесни вида, много от които са на възраст над 150 години. Тук е едно от най-големите находища в България на блатно кокиче.  
В резервата са наблюдавани 196 птици, сред които 56 са застрашени и редки видове. Тук зимуват зеленоглави патици, сиви и бели чапли и други видове. Тук е единственото в България зимовище на червеноглавата потапница. В реката се срещат 39 вида риби. 

Язовири на Камчия

По самата река Камчия няма хидротехнически съоръжения, с изключение на водозащитните диги. По нейните 2 съставящи я реки и притоците й са изградени едни от най-големите язовири в България - "Тича", "Камчия" и "Цонево", както и десетки микроязовири, чиито води се използват за битово и промишлено водоснабдяване и за напояване на обширни обработваеми площи.

Язовир “Камчия” е с площ от над 9000 кв. км и е изграден през 1973 г. по поречието на река Луда Камчия. Водата му се отличава с ниско съдържание на нитрати и повишено количество на желязо. Около крайбрежието на язовира има чудесни възможности за къмпингуване и риболов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com