Коя е най-голямата държава на Балканския полуостров?

16646
Коя е най-голямата държава на Балканския полуостров?
Снимка: iStock

Понякога с принадлежността на отделни държави към Балканите възникват недоразумения. Например, някои причисляват даже Италия към балканския регион по формалната причина, че Триест е на италианска територия, а го смятат за балкански град. Затова е най-добре да се придържаме към класическата представа за обитателя на Балканския полуостров – и, в този смисъл, определено най-голямата държава на Балканите е Румъния с нейните 238 хил. кв км и 19-милионно население.

Региони

В региона Влахия (или Мунтения) са столицата Букурещ, както и основните ски-курорти: Пояна Брашов, Предял и Синая. Тази област е известна още с живописния проход Трансфагараш,, със старинния град Търговище (да, и румънците си имат свое Търговище).

Но най-популярен регион е Трансилвания - известен в цял свят със замъка „Бран“ на граф Дракула, средновековните градове Сибиу, Брашов и Сигишоара, с уникални укрепени църкви.

Колко на брой са държавите в Европа?

Регионът на румънска Добруджа, простиращ се по крайбрежието на Черно море, включва всички основни морски курорти на страната: Мамая, Констанца, Ефорие Норд, Ефорие Суд, Костинещи, Нептун Олимп, Юпитер, Кап Аврора, Венус, Сатурн и Мангалия. Тук се намира и уникалната делта на река Дунав - национален парк и място със зашеметяваща красота.

Марамуреш е най-северният регион на страната. Запазени са удивителни дървени църкви, традиционни селца, живописни планински пейзажи и рецепта за приготвяне на ябълков ликьор, високо ценен в цяла Румъния.

Банат се намира в западната част на страната и се счита за икономически най-развития регион.

В Румъния има много минерални извори и повече от 160 лечебни курорта. Най-известните са Текиргиол, Байле Оланещи, Ковасна, Сланик Молдова, Совата, Байле Туснад.

Ски-зони

Между декември и март Румъния е идеална дестинация за скиори: времето е приятно, пейзажът впечатляващ, обслужването е добро и повечето склонове са леки и полегати. Вярно е, че инфраструктурата все още е в етап на развитие: необходимият минимум вече е оборудван, но все още няма изкушения като луксозни ресторанти или модерни дискотеки. Ала качеството на пистите не отстъпва на тези в Австрия, има по-малко хора и цените са много по-ниски.

Най-популярните курорти се намират в Трансилвания. Пояна Брашов, близо до средновековния Брашов и легендарния замък Бран, разполага с 14 км писти с различна степен на трудност; 9 ски-лифта, олимпийска пързалка, голф-игрища, тенис-кортове, елегантни хотели и ресторанти с национална кухня са донесли на курорта репутацията на най-уважавания в страната.

Синая е изборът на хора, които планират да комбинират спорт и екскурзия. 40 км пътеки са прокарани по планинските склонове, като наблизо има зони за ски-бягане, шейни и бобслей.

Лечение

Около една трета от термалните и минерални извори в Европа са концентрирани в Румъния - така, че цялата страна е един масов балнеологичен курорт.

Шопинг

От Румъния носят сливов ликьор (55-60°), също и ябълков от района на Марамуреш, бродирани блузи, покривки и салфетки, керамични кукли и съдове, дървени кутии. Много популярни са всички видове сувенири с тема „Дракула“: чаши, чинии, магнити, изкуствени зъби, тениски, шапки.

Топ 10 държави по население в света

Кухня и ресторанти

Румънската кухня е много оригинална. Базира се на месо, птици, всякакви зеленчуци и царевица. Най-популярното ястие е "мититей" или "мичи" - солени колбаси от три вида месо, печени на открит огън. Сервират се като основно ястие или с бира. Популярна е и „мамалига“ - твърдо сварена каша от царевично брашно, подобна на нашенския качамак.

Развлечения и забележителности

Румъния със своята сложна история е богата на атракции: легендарни замъци, непревземаеми крепости, древни манастири. Наследството на граф Дракула я слави по цял свят. Основната туристическа атракция е замъкът Бран с кули, ветропоказатели и други атрибути на зловещ манастир.

Най-загадъчната природна забележителност е гората Хоя Бачиу, където отдавна изчезват хора и се случват всякакви странни неща. Природният резерват „Апусени“ е забележителен със своите пещери, каньони и водопади.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com