Коя е най-голямата държава в Близкия изток?

12444
Коя е най-голямата държава в Близкия изток?
Снимка: iStock

Най-голямата по население страна в Близкия изток е Египет. Неговата столица е Кайро, а големите градове - Александрия, Луксор, Асуан, Порт Саид, Гиза.

Климат

Климатът на Египет е тропичен и субтропичен, а по средиземноморското крайбрежие - континентален. През зимата (от декември до февруари) температурата на въздуха е +20...+25°C, през лятото (от май до септември) +35...+40°C. През зимата и пролетта често духат сухите горещи ветрове „хамсин“.

Плувният сезон в страната продължава през цялата година: средната температура на водата през лятото е +26...+28 °C, през зимата +20...+22 °C. През зимата би било добра идея да вземете със себе си топли дрехи в Египет, тъй като след залез слънце температурата може да падне до +15 °C и по-ниска.

Как да избегнем проблеми?

За дамите голите рамене и миниполите не са най-подходящото облекло извън територията на хотела. В самите хотели използвайте сейф - инцидентите с кражби не са рядкост. Не бива да пиете вода от чешмата или дори да си миете зъбите с нея - има голям риск да получите стомашно-чревно разстройство.

Не бива да плувате в Нил - има висок риск от заразяване с паразити. Пустинята също може да създаде неудобства с насекоми и змии - затова не забравяйте да носите високи обувки, когато отивате на сафари.

Египет е напът да свърже електрическите си мрежи с Европа през Гърция

Плажове

Всички крайбрежни хотели, разположени в предградията на Александрия, имат собствени оборудвани плажове. В Хургада плажовете са удобни и полегати, но не всички хотели разполагат с излаз на морето, фин и чист пясък.

Плажовете на Шарм ел-Шейх само в специално изчистени зони (обикновено те са оградени с шамандури) са подходящи за ходене без чехли или обувки.

Шопинг

По правило от Египет се носят само сувенири: базалтови, гранитни или най-често рисувани алабастрови фигурки на древноегипетски богове, наргилета и папируси. В курортните зони по-голямата част от магазините и магазините нямат фиксирани цени. Затова съвет към туристите: пазарете се без никакво смущение. Първоначалната цена се намалява неколкократно.

Кухня и ресторанти

Египтяните се фокусират върху миризмите, а не върху пикантността на своите ястия: те щедро използват ароматни билки, а лютото се включва само от време на време, колкото да подчертае леко вкуса. Националните месни ястия включват разнообразие от кус-кус и яхнии, от зеленчуковите блюда трябва да опитате фалафел, „кошари“ (ориз, нахут, макарони, доматен сос) и класическия „фул медамес“ - задушен боб със зехтин, лук и чесън.

Не пропускайте да вкусите пържен гълъб, пълнен с каша. Гълъбите в Египет се отглеждат специално за кулинарни цели.

Напитките трябва да се поръчват без лед - понеже той често се прави от обикновена чешмяна вода, което може да бъде опасно.

Развлечения и забележителности

Египет има четири основни екскурзионни обекта и те са известни на всички: пирамидите, Сфинксът, храмовете на Луксор и Долината на царете.

След началото на войната: Безопасно ли е да се пътува до Египет и Йордания?

Пирамиди и храмове на Египет

Разположена близо до столицата, Гиза е основният магнит за туристите, защото тук се намират Сфинксът и най-големият пирамиден комплекс в Египет. А по-опитните „пирамидофили“ са нетърпеливи да видят най-древната пирамида – тази на Джосер, както и комплекса Дашур, построен по време на управлението на великия фараон Снофру.

И това, разбира се, без да споменаваме храмовете на Луксор или Карнак, забележителностите на Асуан или изсечените в скалите храмове на Абу-Симбел.

Египетски оазиси и природни резервати

Египетските оазиси са незаслужено лишени от внимание. Трите най-близки оазиси до Кайро са Ел Фаюм, Бахария с горещи извори и Бялата пустиня близо до Фарафра. Не по-малко популярен е Цветният каньон, разположен в Синай - причудливи скални скулптури, изваяни от ветровете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com