Коя е най-красивата планина в България?

30853
Коя е най-красивата планина в България?

Всички обичаме дългите уикенди и несъмнено, когато се съберат няколко почивни дни, както е тази седмица, стягаме куфарите и бягаме от града в планината или на някое красиво място, което остава завинаги запечатано в съзнанието ни. Твърдението, че България е най-красивата страна, не е клише и не е успокоение, че все пак има с какво да се гордеем днес. България наистина е докосната от Бог – страна със стратегическо местоположение, 4 сезона, море и планина, които се докосват и сливат с безкрайната небесна шир, равнини, низини и планини, чиито върхове лежат в облачна пелена.

Земя като човешка длан – малка територия, но преизпълнена с гледки, омайващи сетивата. Голяма част от България, цели 30% от територията ѝ, е заета от планини –коя от коя по-впечатляващи, по-омайни и по-дивни. Коя е най-красивата планина в България сред многото китни хубавици? Макар да наричат Родопите планина-магия и планина с душа, друга е по-често определяна като най-красивата  планина в България. Знаете ли коя е тя и защо се счита за най-прекрасната?

Най-красивата планина в България

Пирин е най-красивата планина в България според повечето източници и споделени мнения и оценки. Но причината не е само в красотата на планината, а че тя е единствената, която се отличава от останалите родни хубавици. Наричат я богатството на страната и я определят като приличаща нa Алпите, поради което често е посочвана и като най-красивата планина в България.

Пирин наистина е „откраднала“ от алпийския релеф и се отличава от останалите родни планини именно със своите каменисти алпийски върхове. Завладяващите сетивата начупени върхове, красиви гребени, полета от морени и отвесни стени, които отличават Пирин, са резултат от формирането на планината – следствие от две заледявания, оказали активно въздействие върху релефа и превърнали Пирин в най-причудливата, тоест и в най-красивата планина в България, именно с нейната неповторимост и различие от останалите. Приказните езера с ледников генезис на Пирин са резултат именно от заледяванията  и появилите се като следствие от тях циркуси.

Знаете ли коя е най-високата планина на Балканския полуостров?

Интересни факти за Пирин

Ако не си се докоснал до Пирин, сгрешил си. Пропуснал си уникално преживяване, емоции, които те карат да изричаш думата България с гордост и трепет, гледки, които остават живи в душата ти дълго, след като си се върнал в града. Пирин се гордее с еделвайса и красотата му, както и с едно от най-старите дървета у нас – Байкушевата мура, чиято възраст се определя на повече от 1300 години. Гордее се със зимните си ски-курорти, посещавани от любители на зимните спортове от целия свят. Интересен факт, свързан с Пирин, е, че там е създаден първият национален парк в България, първоначално кръстен на първенеца на планината – „Вихрен“, а през 1975 е преименуван на „Пирин“. Паркът е обявен за такъв през 1962 година, включен е в списъка на международното културно наследство на ЮНЕСКО и е дом за най-големия брой редки, застрашени от изчезване и ендемични растения у нас.

Пирин е втората по височина планина в България, а в Европа се нарежда на шесто място. Първенецът ѝ е връх Вирен с 2914 метра надморска височина, но популярни са и много от по-ниските върхове на Пирин като Безбог и Куклите. Пирин е част от Рило-Родопския масив. Траките го наричали Орбелус – белоснежна планина, с което име се среща за първи път, а славяните го назовавали Перун, откъдето се счита, че произхожда и съвременното име на планината – Пирин, на Бог Перун.

Коя е най-дългата планина в България?

Мислиш различно? Не се притеснявай

Пирин е най-често споменавана като най-красивата планина в България, но ако имаш друг фаворит в тази класация – съгласни сме. И Рила с нейните езера, и Родопите със своите пещери, резервати, културно наследство заслужават да се наричат най-красивата планина в България. И Странджа, която докосва морето, създавайки уникално съчетание от солена морска вода и вековни гори. И Балканът – Стара планина – който е вдъхновил не един и двама поети. Няма да ги изреждаме всичките.

България е планинска страна и на скромната ни територия има почти 40 планини – някои известни по света, други непознати като имена дори на българите, но всички красиви. Дивни са родните ни планини и всяко определяне коя от тях е най-красивата може да доведе до грешки. Защото всяка има своята неподправена хубост и своето различие, своите защитени местности, културни обекти, забележителности и уникални растителни видове, своя свят и своите хора, които я обичат и я определят като най-красивата планина в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com