Коя е най-полезната напитка за топене на мазнини?

23816
Коя е най-полезната напитка за топене на мазнини?
Снимка: iStock

Съчетани със здравословен начин на живот, някои напитки са по-ефективни от други при отслабване. Еко няколко вкусни напитки, които са най-подходящи за топене на мазнини:

1. Зелен чай
Зеленият чай често се свързва със здравето и има защо. Той е не само богат на полезни антиоксиданти и мощни хранителни вещества, но е и една от най-ефективните напитки за отслабване. Няколко проучвания разкриват, че пиенето на зелен чай намалява телесното тегло и мазнините. Хора, които пият висококонцентриран зелен чай в продължение на 12 седмици, отслабват с около 0,2 до 3,5 кг повече от тези, които не са пили зелен чай. Освен това, зеленият чай съдържа кофеин, който помага за ускоряване загубата на тегло, повишаване енергийните нива и по-добро представяне при физически упражнения.

Хора, които пият зелен чай, обикновено имат по-ниско кръвно налягане и са с по-нисък риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет. 

2. Кафе
Кафето се използва от хората по целия свят за повишаване на енергийните нива и настроението. Съдържа кофеин, субстанция, която действа като стимулант в тялото и помага при загуба на тегло. Кафето може да намали енергийния прием и да ускори метаболизма, което води до отслабване. Проучване на 33 възрастни с наднормено тегло разкри, че тези, които пият кафе, съдържащо 6 мг кофеин на килограм телесно тегло, приемат значително по-малко калории от други, които приемат по-малко или никакъв кофеин.

5 напитки за отслабване, които са по-ефективни от всяка диета

3. Черен чай
Подобно на зеления, черният чай съдържа вещества, които стимулират свалянето на килограми. Черният чай е вид чай, който претърпява повече окисляване (излагане на въздух) в сравнение с други видове чай, което води до по-силен вкус и по-тъмен цвят. Този вид чай е с високо съдържание на полифеноли, включително група полифенолни съединения, наречени флавоноиди.

Полифенолите са мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на телесното тегло. Проучвания показват, че полифенолите, открити в черния чай, ускоряват топенете на мазнините чрез намаляване на приема на калории, стимулиране на разграждането на мазнините и растежа на полезните чревни бактерии.

4. Вода
Увеличаване приема на вода е един от най-лесните начини за подобряване общото ви здраве. Ако пиете повече вода, ще се отрази благоприятно на талията ви, като ви кара да се чувствате сити между храненията и да увеличите броя на изгорените калории.
Проучвания разкриват, че ако пиете вода преди хранене, помага при намаляване приема на калории и, съответно, за намаляване на теглото.

Изследване на 48 възрастни с наднормено тегло разкрива, че тези, които пият 500 мл вода преди хранене при спазване на нискокалорична диета, губят 44% повече тегло за 12 седмици от други, които не пият вода преди хранене.
.
5. Ябълков оцет
Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, съединение, което може да стимулира загубата на тегло чрез намаляване нивата на инсулин, подобряване на метаболизма, потискане на апетита и изгаряне на мазнини.
Проучвания при животни показват, че оцетната киселина може да предотврати наддаването на тегло и да намали натрупването на мазнини в корема и черния дроб.

Проучване над 144 възрастни с наднормено тегло показва, че при пиене всеки ден на напитки, съдържащи 30 мл ябълков оцет, се стига до значително намаляване на телесното тегло, обиколката на талията и мазнините в корема в сравнение с пласебо групата.

6. Чай от джинджифил
Джинджифилът е популярна подправка, която добавя специфичен вкус към ястията. Използва се и като билка за лечение на редица състояния като гадене, настинки, артрит. Изследвания върху хора и животни показват, че този ароматен корен има благоприятен ефект върху загубата на тегло.

Проучване при хора установи, че джинджифиловият чай помага за намаляване на апетита и увеличаване разхода на калории.
Изследване при 10 мъже с наднормено тегло разкри, че когато пият 2 г джинджифил на прах, разтворен в гореща вода със закуска, те имат усещане за ситост и по-малко чувство на глад в сравнение с дните, когато не консумират чай от джинджифил. 
Освен това, чаят от джинджифил увеличава термичния ефект на храната (броя калории, необходими за смилане и усвояване на храната) с 43 калории. Макар не става въпрос за много калории, това предполага, че в комбинация със своите засищащи свойства, чаят от джинджифил действа много ефективно при сваляне на килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com