Коя е столицата на Канада - не е най-големият им град!

1466
Коя е столицата на Канада - не е най-големият им град!
Снимка: iStock

Отава е столицата на Канада и е вторият по големина град в провинция Онтарио след Торонто. Разположен е на южния бряг на на река Отава, на която дължи името си. Самото име "Отава" се корени в старинната дума на хората от племето Алгонкин и в превод означава търговия. Населението на града е около 812 000 души.

История на Отава

В местността, където днес се намира долината Отава, дълги векове живеели хората от племето Алгонкин. Преди да пристигнат европейците, те търгували с дървен материал и кожи.

Как се наричат езерата между САЩ и Канада

Отава на практика е селище, създадено от французи и ирландци. Точно заради това там се говорят и двата езика – английски и френски. Първото селище било създадено през 1800-та година от Филемон Райт и двадесет и пет работника със семействата си. Той създал селището на северния бряг на река Отава. Първоначално в града били изградени много бараки, където живеели военни. През 1832 година жителите на Байтаун било хиляда души. През 1855 година градът приел новото си име – Отава. През 1857 година Отава била избрана за столица на провинция Канада от кралица Виктория.

Отава, Канада

Развитие и архитектура

Постепенно в града започнали да се изграждат дъскорезници, които превърнали собствениците им в богаташи. Железопътната линия стигнала до Отава през 1854 година. През 1870 година бил даден стартът на системата на обществения транспорт. Появили се и трамваите, но едва след двадесет години. През 1900-тната година грандиозен пожар унищожил почти половината от жилищните сгради в района Хъл. Сградата на парламента била унищожена от пожар през 1916 година. Наложило се Сенатът да бъде преместен в музея на кралица Виктория.

Топ 5 на най-големите градове в Канада

Архитектура

Градът е повлиян от различни архитектурни стилове. В него има както строги семпли сгради, така и сгради, повлияни от епохата на романтизма. Сградата на парламента е с определено готическо влияние. В Отава цари консерватизъм по отношение на високите сгради и най-вече по отношение на небостъргачите. Най-високата сграда в града е Плас де Вил, който се издига на сто и дванадесет метра височина.

Коя е най-голямата държава в Северна Америка по територия

Забележителности и туризъм

Една от най-сериозните забележителности в град Отава е националната канадска галерия, както и канадският военен музей. В града има и природонаучен музей, който е бил реновиран през 2010 година. Туристите винаги са привлечени от канадския музей на цивилизацията, който е изграден за сумата от триста и четиридесет милиона долара. Отава има реномето на третият по чистота град в света.

Макар да не е най-големият град в Канада, Отава заема особено важно място като столица на страната. С богата история, разнообразна архитектура и изобилие от културни забележителности, този град привлича хиляди посетители всяка година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com