Коя е най-силната киселина в света - стойте далеч от нея!

17120
Коя е най-силната киселина в света - стойте далеч от нея!
Снимка: iStock/Guliver

Най-силната киселина в света (поне засега) е карборановата киселина – която надминава по този показател сярната киселина милион пъти. Нейната формула се изписва по следния начин: H(CHB11Cl11). Това химическо чудовище е синтезирано през 2005 г. в Калифорнийския университет в тясна колаборацияо с Новосибирския институт по катализата на Сибирския клон на Руската академия на науките (РАН).

Самата идея за синтезирането й се появява сред учените едновременно с мечтите за нови, невиждани дотогава атоми и молекули. Новата киселина действително има милион пъти по-голяма сила от сярната – но парадоксалното е, че изобщо не е агресивна и лесно може да бъде съхранявана в стъклени бутилки. Наистина, с времето стъклото все пак се разтваря - като при увеличаване на температурата скоростта на реакцията също значително се ускорява.

Тази учудваща мекота е следствие от високата устойчивост на новото вещество. Както и всички киселинни химически съединения, карборановата киселина лесно влиза в реакции, отдавайки единствения си протон. При това, базата на киселината е така стабилна, че химическата реакция бива стопирана и не продължава.

Химически свойства

Новата киселина представлява отличен донор на водородни протони. Именно това определя нейната сила. В разтвора на карборановата киселина има повече водородни йони, отколкото в разтвора на всяка друга киселина. При химически реакции SbF5 - антимоновият пентафлуорид, се свързва с флуорния йон. Това освобождава все по-голямо количество атоми на водорода.

Пектинът – природен магьосник

Именно затова карборановата киселина е най-силна в света - протоните в нейния разтвор са 2×10¹9 пъти повече, отколкото в разтвора на сярната киселина. Но, независимо от това, киселинната основа на това съединение е изключително стабилна. Нейната молекула е съставена от 11 атома бром и 11 хлор. В пространствено отношение те образуват сложна, геометрично правилна фигура, наричана икосаедър. Тази структура от атоми е крайно устойчива и така се обяснява стабилитета на карборановата киселина.

Значение

Най-силната киселина в света донесла на създателите си заслужено признание в научните среди, както и много награди. Въпреки че все още не са изцяло проучени всички свойства на новото вещество, вече е ясно, че значението на откритието надхвърля рамките на изследователските институти и лаборатории.

Възможно е карборановата киселина да бъде използвана за мощен катализатор в най-различни промишлени реакции. При това, тя е в състояние да реагира с най-устойчивите химически вещества – инертните газове. Днес се търсят възможности за реакция с един от най-упоритите сред тях - ксенонът. Без съмнение, учудващите свойства на тази нова киселина ще бъдат успешно приложени в различни сфери на технологиите и науката.

Животът е възникнал в резултат на химична реакция?

Вълшебната киселина

Интересна предшественица на карборановата е вълшебната киселина. Да, това е научното й название: вълшебната киселина. Така се нарича. Може да се преведе и като „магическата“ - кой както му харесва.

Вълшебната киселина е микстура на флуороводорода или флуоросулфоновата киселина с антимоновия пентафлорид. Тя получила своето странно име на коледно парти на американски химици, което се провело в началото на 1960-те години. Сред членовете на изследователската група на унгаро-американския химик Джордж Олах бил показал забавен трик: разтваряне на восъчна свещ в тогава новата и странна течност. По онова време тя била сред най-силните киселини от ново поколение – но карборановата киселина я надминала по сила и киселинност.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Защо не трябва да засадите папрати в близост до ваканционния си дом?

Подправката, с която тоалетната винаги блести от чистота

Какво ви вещаят сънищата за закупуване на къща, апартамент или лятна вила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com