Коя кръвна група привлича като магнит комарите?

30178
Коя кръвна група привлича като магнит комарите?
Снимка: iStock/Guliver

Комарите, тези досадни насекоми, които неуморно търсят следващата си кръвна храна, са били досадни за хората от векове. Макар да знаем, че комарите се привличат от определени миризми и фактори на околната среда, преобладава мнението, че те имат предпочитания и по отношение на кръвните групи. В тази статия ще разгледаме въпроса дали има определена кръвна група, която привлича комарите повече от другите.

Митът и неговият произход

Схващането, че комарите предпочитат определени кръвни групи, съществува от доста време. Преобладаващото мнение е, че хората с кръвна група О са по-податливи на ухапване от комари, докато тези с кръвна група А, В или АВ са по-малко привлекателни за тези малки кръвосмучещи. Важно е обаче да се отделят фактите от измислиците.

Научно разбиране

Проведени са няколко научни изследвания, за да се определи валидността на хипотезата за привличането на комари от кръвната група. Изненадващо, изследванията не са предоставили убедителни доказателства в подкрепа на това популярно вярване. Комарите се привличат към жертвите си предимно чрез различни фактори, включително миризмата на тялото, емисиите на въглероден диоксид, топлината и движението. Кръвната група, от друга страна, изглежда не играе съществена роля в предпочитанията им.

Тези комари хапят най-много, ето как да се предпазите от тях

Какво привлича комарите?

Комарите се привличат от комбинация от фактори, като телесна топлина и въглероден диоксид. Когато издишваме, отделяме въглероден диоксид, който действа като основен сигнал за комарите, за да открият своите гостоприемници.

Освен това тези малки насекоми са привлечени от химикалите, които се съдържат в потта, като млечна киселина и амоняк, които варират при различните хора. Някои хора естествено произвеждат повече от тези химикали, което ги прави по-привлекателни за комарите.

Други фактори, които играят роля

Освен от въглеродния диоксид и телесната миризма, комарите се влияят и от външни фактори. Смята се например, че тъмните дрехи привличат комарите повече, отколкото светлите цветове. Това може да се дължи на факта, че тъмните дрехи абсорбират и задържат топлина, което улеснява комарите да откриват и да се насочват към лица, носещи такова облекло. Освен това комарите са по-активни на разсъмване и привечер, тъй като са привлечени от контрастните температури и нива на влажност по това време.

Яжте тези храни и комарите няма да ви доближат

Лична защита

Макар че кръвната ви група може да не оказва съществено влияние върху привлекателността ви за комарите, все пак има предпазни мерки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността да бъдете ухапани. Използването на репеленти за комари, съдържащи DEET или пикаридин, носенето на дълги ръкави и панталони и пребиваването на закрито в часовете на пикова активност на комарите може да помогне да сведете до минимум излагането си на ухапване от комари.

Въпреки че схващането, че определена кръвна група привлича комарите повече от други, е широко разпространено, научните доказателства не потвърждават това твърдение. Комарите се привличат предимно от фактори като телесна миризма, емисии на въглероден диоксид и топлина, които варират при различните хора и могат да допринесат за различни нива на привличане на комари.

Като разбираме различните фактори, които привличат комарите, можем да вземем необходимите предпазни мерки, за да сведем до минимум излагането си на тези досадни насекоми и да се наслаждаваме по-комфортно на времето си на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com