Коя поза за сън ви вреди и коя препоръчват специалистите?

4205
Коя поза за сън ви вреди и коя препоръчват специалистите?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сънят е от ключово значение за възстановяването на организма, здравето и красотата. Важни са както качеството и количеството на съня, така и позата, в която прекарваме нощта в прегръдките на Морфей. Ползите и вредите от позите, в които спим, зависят от индивидуалното ни здравословно състояние и наличието на хронични заболявания или специфични състояния – като бременност.

Коя поза за сън вреди?

Експерт посочи най-опасните за сън пози

Специалист назова най-опасните пози за спане, съобщава URA.RU. Според Артьом Ранюшкин, специалист по физическо развитие на деца и възра...

Учените определят позата по корем като най-непрепоръчителна и вредна особено за бременни жени и за хора, страдащи от гръбначни заболявания или проблеми с опорно-двигателния апарат, тъй като напряга мускулите и ставите и може да причини болки от костно-ставно-мускулен произход в различни части на тялото – рамената, врата, кръста. Спането по корем е вредно и за кожата на лицето – подпомагате образуването на бръчки и торбички под очите, когато спите с лице, заровено във възглавницата.

Напоследък обаче тази считана за неблагоприятна за сън поза е реабилитирана и препоръчвана на хора, страдащи от Ковид-19 или след като са прекарали инфекцията, тъй като подобрява и улеснява дишането и изчистването на белите дробове. Лежането на корем повишава оксигенацията, горните части на белите дробове се кръвоснабдяват и получават въздух по-добре, с което  тялото съумява да извлича повече кислород. В оставалите случаи извън по време или след лечение на Ковид-19 спането по корем е непрепоръчително.

Кои са най-подходящите пози за сън според заболяването ви?

Няма една-единствена поза, която да е посочена като най-добрата за сън. Изборът на вашата зависи от вашите хронични заболявания и индивидуални особености.

Какво да правим, ако пандемията ни е лишила от сън?

Несигурността и нестабилността на ситуацията в света и страховете, породени от това, безкрайното очакване на новини и обсъждането на ва...

Ако хъркате, избирайте поза, при която тялото е на едната страна. Това ще облекчи хъркането. Тази поза е подходяща и ако страдате от сънна апнея. Тя е удобна и за бременните дами особено ако поставят възглавница между краката си.

Ако страдате от гастроезофагеален рефлукс, предпочитайте позата по гръб. Това ще облекчи състоянието ви и ще улесни редуцирането на киселините по време на сън, които могат да разстроя съня ви и да причинят нощна кашлица. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода и се случва и при бременни дами. Те също могат да се възползват от предимствата на спането по гръб, което няма да създава предпоставка и за притискане на корема им – нещо особено важно в напреднала бременност. Позата по гръб не се препоръчва на страдащите от сънна апнея. 

Ако ви е студено, изпробвайте поза зародиш, за да се стоплите, което е важно условие за добрия сън. Недостатък на позата е, че при нея може да се ограничи дишането, ако сте прекалено свити.  Не сгъвайте прекомерно коленете към главата си и поставете между бедрата си възглавница, за да намалите напрежението в тази част на тялото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com