Коя риба е вредна за консумация?

8797
Коя риба е вредна за консумация?
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на риба може да бъде здравословен хранителен избор поради високото съдържание на протеини, омега-3 мастни киселини и различни хранителни вещества. Въпреки това някои видове риба са привлекли вниманието като потенциално вредни за консумация поради високото съдържание на замърсители, като тежки метали и замърсители. Една от тези риби, която отговаря на това описание, е печално известната риба пуфър.

В някои части на света, особено в Япония, рибата пуфър, известна в Япония като фугу, се смята за деликатес. Тя обаче е известна и като една от най-отровните риби. Рибата пуфър съдържа силен токсин, наречен тетродотоксин, който се намира в кожата, черния дроб и други органи. Този токсин е смъртоносен и може да причини парализа и дори смърт, ако бъде погълнат в достатъчни количества. Готвачите, които приготвят фугу, трябва да преминат през строго обучение, за да са сигурни, че могат безопасно да отстранят тези токсични части и да сервират само нетоксичните части. Въпреки тези предпазни мерки, все още се случват случаи на случайно отравяне, което подчертава присъщите рискове, свързани с консумацията на риба пуфър.

Лекар: Тази вкусна риба е истинска отрова за тялото

Друга риба, която предизвиква безпокойство, са големите хищни риби като акула, риба меч, кралска скумрия и кефалови риби. Тези риби са на върха на морската хранителна верига и в телата им могат да се натрупат високи нива на живак - тежък метал, който може да има вредно въздействие върху нервната система, особено при развиващите се фетуси и малки деца. Консумацията на тези риби, особено от бременни жени и малки деца, трябва да бъде ограничена, за да се намали рискът от излагане на живак.

Отглежданите във ферми риби, като някои видове сьомга и тилапия, също могат да бъдат проблемни. В рибните ферми често се използват антибиотици и пестициди за борба с болестите и паразитите в пренаселената среда. Тези химикали могат да попаднат в месото на рибите, което поражда опасения относно безопасността им за консумация от човека. Освен това в храната на отглежданите риби може да липсват естествените хранителни вещества, които дивите риби получават от естествената си среда.

Лекар: Тази евтина риба е най-полезна за мозъка

Важно е да се отбележи, че въпреки че някои риби могат да имат потенциални рискове, свързани с консумацията им, има множество други риби, които осигуряват отлични хранителни ползи с по-ниски нива на замърсители. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предоставят насоки за безопасна консумация на риба, включително препоръки за бременни жени, кърмачки и малки деца.

Не всички риби са вредни за консумация, но някои видове крият потенциални рискове за здравето поради високото съдържание на токсини или замърсители. Познаването на видовете риба, които могат да представляват такъв риск, и следването на указанията на здравните органи може да помогне на хората да правят информиран избор относно консумацията на морски дарове, като се уверят, че се възползват от хранителните ползи и същевременно сведат до минимум потенциалните вреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...