Кола маска – интересната история на една от най-масовите процедури днес

34942
Кола маска – интересната история на една от най-масовите процедури днес
Снимка: iStock/Guliver

Кола маска – един от най-масовите и добре познати методи за обезкосмяване на кожата, не е изненада че той намира толкова голямо приложение, имайки предвид страхотните предимства, които той притежава пред другия вариант за обезкосмяване, а именно бръсненето.

Сред предимствата на използването на кола маска влизат отстраняването на корена на косъмчетата, значителното забавяне на техния растеж, както и постигането на напълно гладка кожа. В днешния материал, с помощта на експертите от онлайн магазин за професионална козметика BeautyMall.bg, ще ви разкрием любопитни факти, както и полезни съвети относно употребата на кола маска.

Преди да стигнем до там, обаче, ще направим опит да разгледаме и да ви представим изключително интересната история на онова, което днес наричаме кола маска.

История на продукта

Има немалко твърдения относно историята на обезкосмяването, но някои специалисти по темата излагат твърдението, че първобитен вид на обезкосмяване е съществувал още преди 30 000 години пр. Хр. Смята се, че тогава за целта е била използвана своеобразна самобръсначка, а материалът, от който е била направена, е кремък.

В Древен Египет най-масово се развиват развива онова, което днес наричаме разкрасителни процедури. Традицията за скубане на косми се появява именно там, като за ориентировъчна година се посочва 500 година пр. Хр. За целта са се използвали уреди, които много наподобяват днешните пинсети.

За първа кола маска в историята може да се посочи явление, документирано около 60-те години пр. Хр. Има данни, че в този период е било общоприета практика за жените и мъжете да извършват процедури по обезкосмяване по цялото тяло, като дори главата се е обезкосмявала напълно.

Освен вече споменатите пинсети, за целта е била използвана и смес, която наподобява днешните коли маска. Тогавашните смеси са се правили от натурални продукти като мед и пчелен восък, които съдържали перфектните характеристики за нуждите на обезкосмяването.

Има данни за още една специфична смес, която е на основата на захарта. Подобни на восъчните и медните смеси, тази също имала перфектните лепкави свойства, които били нужни за отърваване от космите по тялото. За издърпването на космите са били използвани специални ленти от плат.

Любопитен факт, който можем да отбележим, и който до голяма степен потвърждава горепосочените данни, е че в днешно време в Арабските страни е доста разпространен така нареченият „захарен метод“, който е масово разпространена алтернатива на съвременните коли маски.

Къде се е използвала кола маска в световната история

1. Употреба в Римската империя

Традицията за обезкосмяване се пренася от Древен Египет в една от най-могъщите империи в световната история – Римската. Историци твърдят, че в Римската империя обезкосмяването е било изключителен белег за принадлежност към висшите еталони на социалната структура.

По-заможните поданици на империята разполагали с модерни за времето си кремъчни самобръсначки, а в допълнение се срещали най-различни кремове, пинсети и видове коли маски.

Още един интересен факт е, че по времето на Римската империя окосмяването на интимните части е било заклеймявано и се е смятало за непривично. Това е и причината повечето статуи от периода да се изобразяват без окосмяване

2. Колата маска по време на Средновековието

В Античния период на историята египетският владетел Клеопатра е била прочута със своята красота и външен вид. Някои изследователи дори я определят за една от първите „модни икони“. В периода на Средновековието подобна роля има британската кралица Елизабет I, която налага стандартите за красота по това време. Именно Елизабет налага обезкосмяването като висша мода, а висшата аристокрация бързо прегръща идеите ѝ и започва да я следва в това начинание.

Обезкосмяването през средновековието се извършвало основно по лицето, за разлика от предишните периоди, където тялото е било основния бенефициент на процедурата. Използваните продукти за обезкосмяване през средните векове също са нещо ново, в сравнение с миналите периоди. За целта се е използвала кола маска от орехово олио, а в някои случаи марли, напоени с оцет или амоняк.

3. Кола маска през XX век

Във Франция започва производството на първата съвременна кола маска. Това се случва през 30-те години на този век и произведената кола маска е предвидена за масовия потребител. Това дава началото и на промишленото производство на този продукт, който ни е познат в днешно време.

С напредването на годините и особено икономическия ръст след края на Втората световна война, достъпността на хората до колите маска се увеличава значително и повечето жени по света избират именно този метод, за да се отърват от космите.

Мъжете, обаче, все още избирали самобръсначката като основен метод за бръснене и така и не възприемат идеята за колата маска, поне не и до началото на 21-вия век.

Ключовата промяна в края на XX и началото на XXI век

През последните 50 години козметичната индустрия, и в частност тази, която произвежда колите маски, претърпя огромно развитие. Това ни дава всички онези възможности и голям избор, на които се наслаждаваме в днешно време.

Пазарният механизъм, конкуренцията и надпреварването в предлагането играят ключова роля до повишението на качеството на продуктите и усъвършенстването на производствения процес и формулата на колата маска.

Усъвършенстване на формулата

Макар и още преди ВСВ вече да се е наложило масовото производство на кола маска, развиването и подобряването на нейната формула не престава да бъде цел на компаниите в този сектор.

През 60-те и 70-те години на миналия век все още е имало значителни проблеми при употребата на кола маска, които обаче в днешно време почти не съществуват.

По онова време основните видове кола маска биват течната и тази, под форма на ленти. При първата проблемът се появява след нанасяне, когато колата маска се начупва и ефектът от обезкосмяването бил нетраен. Лентите пък се използвали изключително трудно и процесът на обезкосмяване бил болезнен.

Развитие през XXI век

Нарастващото търсене на процедури за епилация с кола маска води до значителното изменение и подобрение на формулата, за да може да се превърне в продукта, който познаваме и днес. През 21-ви век броят на хората, които използват кола маска е огромен, като всекидневно има мъже и жени, които премахват окосмяването си от различни части на тялото.

Днес всеки клиент е изправен пред голям избор от продукти за епилация и депилация, които да отговарят на различни изисквания и критерии. Същото важи и за колата маска и всички нейни разновидности.

Именно затова, преди избирането на кола маска или други продукти за красота, ние Ви съветваме да се информирате, относно предложенията, които ще са полезни за Вас и всички Ваши клиенти.

Основни видове

Макар и общи като краен резултат, колите маски имат няколко различни характеристики, по които се делят, най-вече според вида на самата кола маска.

Поради това смятаме, че е важно да ви запознаем с основните видове, както и с някои интересни неща за колата маска, които най-вероятно не знаете за нея.

1. Топла кола маска

Топлата кола маска сама по себе си е отделен вид, но също се дели на две разновидности – такава, която се отстранява с лента за депилация и такава, която се отстранява с ръце.

Течната кола маска най-често се продава в твърдо състояние, като изисква нагряване, за да достигне своята течна форма. Това нагряване се осъществява посредством специален апарат за подгряване.

Последните разработки в това отношение успяха да създадат коли маски във флакони, както и такива, които са под формата на патрони тип рол-он.

Най-често приложение колата маска намира в салоните за красота, където голям брой хора извършват своите процедури по разкрасяване. Почти всички те посочват течната кола маска като свой предпочитан метод, когато става дума за отърваване от неприятното окосмяване. Струва си да отбележим, че процентът от тези хора се разпределя наравно между мъжете и жените, което разбива мита, че единствено дамската част използва козметични процедури от този тип.

Еластичната кола маска е друг тип, който става все по-популярен и то не само в козметичните студиа, но и сред хората, които предпочитат да заложат на домашните условия. Предимството на този тип маска е в еластичността, която осигурява значително по-малко болка при обезкосмяване.

Друго предимство, което заслужава да отбележим, е по-добро прилепване към косъма, което еластичната кола маска притежава.

2. Студена кола маска

Студената кола маска в голяма степен наподобява топлата, освен разликата в температурите и факта, че при тази разновидност на колата маска няма нужда да се нагрява нищо, за да бъде използвана.

Разбира се веднага отбелязваме, че с това се понижава и ефективността, поради което не е изненада, че студената кола маска не се представя толкова добре.

При нанасянето също така може да има накъсване на косъмчетата, а това води до незадоволителни резултати и дори болезнено изживяване.

3. Ленти за депилация

Да, има и кола маска на ленти, а тя се радва на огромна популярност сред хората, които я търсят за домашна употреба. Този вид кола маска е изключително семпла за употреба и не е нужно да имате допълнителни аксесоари, за да я ползвате.

Преди да приложите лентите върху кожата, се налага да я разтриете между ръцете си – по този начин ще ги затоплите и те ще се отлепят.

След това е нужно да залепите лентите върху желаното от вас място, леко да притиснете и да дръпнете в обратната на растежа на косъма посока. Обезкосмяването се случва бързо и лесно.

След това залепвате страната с кола маската на желаното място, притискате леко и дърпате по посока, обратна на растежа на косъма. Кола маската на ленти е предпочитана най-вече за епилиране на лицето, защото резултатите са доста трайни и задоволителни.

Откъде да се сдобиете с качествена кола маска

В Интернет магазина на BeautyMall може да избирате от всички видове кола маска, от които се нуждаете. Там ще откриете както топла маска, така и патрони тип рол-он и ленти за епилация.

Продуктите са изработени от висококачествени естествени материали, които предотвратяват появата на неприятни реакции от кожата след процедурата. В зависимост от различните типове косъм и кожа, ще откриете богата гама от кола маска, подходяща за всеки салон и всеки човек.

Освен кола маската, от BeautyMall ви предоставят и всички нужни консумативи за работата с нея. Това включва не само дървени шпатули, ленти и всичко нужно за нанасянето и махането на кола маската от тялото, но и с нужните нагреватели. В зависимост от формата на кола маската, която сте избрали, ще може да се сдобиете и с нужните за нея пособия.

В продуктовата гама на този онлайн магазин можете да откриете комбиниран нагревател, подходящ за течна кола маска и за патрони, тип рол-он, така и само за единия от двата вида кола маска.

Още един важен момент при обезкосмяването е използването на висококачествени лосиони, които ще предотвратят възможността от възпаление, ще успокоят раздразнената кожа и ще подпомогнат процеса на заздравяване след процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com