Колаген - какви са ползите от него и защо все повече хора го приемат

8780
Колаген - какви са ползите от него и защо все повече хора го приемат
Снимка: iStock

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ни, който се грижи за здравината на ставите и костите ни, поддържа еластичността на кожата ни. Той спомага за укрепването на кръвоносните съдове и развитието на тъканите. Колагенът се състои от 19 аминокиселини и в съчетание с кератина осигурява здравината и еластичността на нашата кожа и я поддържа гладка и еластична.

С напредване на възрастта обаче количеството в организма ни започва да намалява, а оттам започва и появата на първите бръчки и доста проблеми със ставите. Намаляването синтеза на колаген започва след 35 годишна възраст, като с течение на годините количеството му в организма драстично намалява. За да забавим този процес, е добре да помислим навреме, да променим начина си на живот и на хранене и да снабдим организма си с допълнително количество от този белтък.

Как да увеличим производството на колаген в организма (част II)

В продължение… Фактори, ускоряващи разграждането на колагена За дисбаланса между синтеза на колаген и неговото разрушаване...

Можем да го направим с предлаганите на пазара хранителни добавки, на растителна или на животинска основа. Освен това трябва да увеличим приема на плодове и зеленчуци и различни видове витамини и минерали, сред които задължително трябва да присъства витамин С, защото чрез него тялото произвежда и абсорбира колаген. Но какви са ползите от колагена и защо трябва да поддържаме високи нивата му в организма си?

1.Колагенът е много важен за нашите стави. Той ги поддържа здрави и подвижни, а киселините, които се съдържат в него имат противовъзпалителни свойства и спомагат подвижността им и предотвратяват сковаността.

2.Кожата също се нуждае от големи количества колаген, за да бъде свежа, еластична и с по-малко бръчки. За нейното подхранване са създадени много и различни козметични средства, които обаче не действат толкова добре, колкото приемането на колаген под формата на добавки. Това е така, защото през кожата ни се абсорбира много малка част от съставките в козметичните препарати.

3.Колагенът е изключително важен и за мозъка, защото високите му нива поддържат клетките и предотвратяват появата на стрес или на различни заболявания, като Алцхаймер.

Как да увеличим производството на колаген в организма (част I)

Всички знаем, че количеството колаген в кожата влияе върху младостта ѝ, еластичността, наличие или отсъствие на бръчки, яснота на овала...

4.Сърцето също се нуждае от колаген, защото той не позволява натрупването на плака в кръвоносните съдове и така ни предпазва от различни сърдечни заболявания.

5.Червата ни съдържат много малки власинки, които са изградени от колаген и които спомагат за абсорбирането на хранителните вещества от храната.

Освен хранителни добавки, колаген се съдържа и в много храни, които засилват синтеза му. Сред тях са зеленолистните зеленчуци, като зеле, спанак, коприва и други. Кокосовото масло спомага синтеза на колаген, запазване плътността на костите и увеличава абсорбирането на калций и магнезий. На колаген са богати и храните, съдържащи много витамин С, сред които са повечето плодове и зеленчуци, като портокал, лимон, карфиол, киви, чушка и други.

 

5 храни, богати на колаген

Колагенът определя колко здрава и еластична ще бъде кожата ви. Същото се отнася и за ставите и връзките ви. С възрастта дефицитът на то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Запазете спокойствие: Тази емоция увеличава риска от инсулти и инфаркти

Учени казаха защо са нужни заместители на солта

Четири вътрешни нагласи, които постоянно ви пречат да постигнете успех

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com