Колаген в грижата за кожата – заслужава ли си?

3161
Колаген в грижата за кожата – заслужава ли си?
Снимка: iStock/Guliver

Колагенът е протеин, който ще откриете във всички тъкани на тялото. Той е ключов компонент на ставите, зъбите, сухожилията, косата, ноктите и кожата. Освен това колагенът образува стените на вените, артериите и капилярите.

Името му произхожда от гръцката дума kolla, която означава "лепило". Това е така, защото колагеновите молекули образуват дълги тънки протеинови влакна. Тази съставка е отговорно за твърдостта и еластичността на кожата. С възрастта количеството на колагена намалява и процесът на естественото му производство се забавя. Този процес започва след 25-30 годишна възраст. Кожата става суха, отпусната, появяват се първите бръчки. Ето защо този компонент толкова често се добавя към продукти против стареене.

Тайните за красота: 5 правила за здрава кожа на лицето

Видове колаген

Колагенът се дели на животински, морски и растителен.

- Животинският колаген се получава от тъканите и хрущялите на прасетата. Но молекулите му са твърде големи и не винаги могат да се усвоят от кожата, ето защо не се използва често в козметиката.

- Морският колаген се получава чрез хидролиза от костите и кожата на рибата. По своя молекулен състав той е по-близък до човешкия и се усвоява добре.

- В растенията няма колаген, но има протеини, които са много сходни с човешкия колаген. Растителните протеини се абсорбират добре от кожата и подобряват процеса на естествено производство на колаген и еластин. Най-често се извлича от водорасли, пшеница и соя.

Ползите от колагена за кожата

Колагенът задържа и в същото време привлича водните молекули. Изглажда и омекотява кожата, изравнява релефа и намалява дълбочината на бръчките. Кожата е по-стегната и еластична, възстановява се по-бързо и има изразен лифтинг ефект.

8 безценни стъпки към сияйна кожа през лятото

Как действат козметичните продукти с колаген?

Колагенът има достатъчно големи молекули, които трудно проникват в по-дълбоките слоеве на кожата. За по-добър ефект са разработени много методи, които подпомагат усвояването му. Това са специални масажни техники и апарати за козметични процедури. 

След 25 години производство на колаген в кожата намалява средно с 1,5% годишно, а след 40 години се изразходва с много бързи темпове. Пушенето, нездравословното хранене, слънчевите лъчи, постоянният стрес и липсата на сън увеличават вероятността от нарушен синтез на колаген в клетките на кожата. Това води да увисване на кожата и отпуснат овал.

Колагенът в козметичните продукти обикновено е от 0,5% до 5%. Основните продукти, съдържащи колаген, са кремове против стареене, серуми и лосиони, пачове за очи, продкти за шията и деколтето, лифтинг серуми и кремове за лице и тяло, всякакви овлажнители, кремове и балсами за ръце и нокти, дори овлажняващи шампоани и балсами за коса.

Обикновено се съчетава с хиалуронова киселина, коензим Q 10 или други съставки с подмладяващ ефект. Ефектът от използването на продукти с колаген не е поразяващ, но значително се повишава хидратацията на кожата и видимо изглеждате по-свежи и красиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com