Колко бързо могат да се размножават бактериите в храната?

2483
Колко бързо могат да се размножават бактериите в храната?
Снимка: iStock/Guliver

Чудите ли се дали храната, която сте оставили навън, е безопасна за консумация? Бактериите в храната се удвояват на всеки 20 минути, в зависимост от температурата, и могат бързо да развалят храната ви, ако не се обработва правилно. 

БАКТЕРИАЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНИ БЪРЗО

Бактериите и другите микроорганизми могат да се разпространяват с бързи темпове, особено при определени температури, предупреждават експерти. Ако оставите храната на стайна температура за твърде дълго време, микроби като Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis и Escherichia coli могат бързо да се размножат и да причинят хранително отравяне.

КОЛКО ВРЕМЕ Е ТВЪРДЕ ДЪЛГО ЗА ОСТАВЯНЕ НА ХРАНА НАВЪН? 

Експерти споделят, че бактериите се удвояват на всеки 20 минути, когато храната е в "опасната зона" на температурите, която може да е между 10 и 60 градуса. Като правило, никога не оставяйте храната си навън за повече от два часа, преди да я охладите. 

5 неочаквани източника на микроби и какво да правим

Бактериите се срещат навсякъде в природата, но когато се поддържат в ниски нива, те не са вредни, посочват експерти. Когато условията са подходящи, с топли температури, влага и хранителни вещества в храната, тогава бактериалното замърсяване може да се разпространи доста бързо.

КАК ХРАНАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАМЪРСЕНА?

Съществуват пет начина, по които храната може да бъде замърсена с бактерии и да доведе до хранително отравяне, казват експерти.

ПЪРВИЯТ НАЧИН е по време на производството, например когато се отглеждат растения или животни. Ако например нивите се пръскат със замърсена вода, тогава зеленчуците или плодовете ще бъдат заразени в този момент.

7-те най-мръсни места в кухнята и как да ги почистваме

ВТОРИЯТ НАЧИН е при преработката, която включва превръщането на животните или растенията във вид, който сме свикнали да виждаме в магазина. Ако едно животно се заколи и микроби от червата му попаднат върху крайния месен продукт, това може да доведе до развитие на бактерии.

ТРЕТИЯТ НАЧИН, по който храната може да бъде заразена с бактерии, е по време на дистрибуцията. Например, ако охладената храна е оставена твърде дълго на товарната рампа и се затопли, бактериите ще се развият и ще я замърсят.

ЧЕТВЪРТИЯТ НАЧИН е по време на приготвянето на храната. Например, ако готвачът е болен и не си мие внимателно ръцете, микробите могат да се разпространят върху храната. Или ако дъската за рязане се използва за рязане както на сурово месо, така и на пресни зеленчуци, тогава зеленчуците могат да бъдат заразени с бактерии от суровото месо.

И НАКРАЯ, замърсяването може да се случи на няколко места в производствената верига на храните, което води до свръхразвитие на бактерии. Важно е да сте наясно с петте начина, по които храната може да бъде замърсена, и да сте сигурни, че предприемате подходящи мерки в областите, които можете да контролирате.

Защо хитрите домакини всяка вечер слагат скилидка чесън в тоалетната?

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ ОТ БАКТЕРИИ

Най-добрият начин за предотвратяване на хранително отравяне от размножаването на бактерии е бързото съхраняване на храните в хладилник и избягването на оставянето им да престоят повече от два часа. Важно е също така да измивате добре плодовете и зеленчуците преди консумация. Не забравяйте да изхвърлите всички консервирани продукти, ако те са вдлъбнати, издути или повредени, тъй като това може да допринесе за развитието на бактерии.

Експерти отбелязват, че хладилник, който е правилно настроен, ще забави развитието на бактериите, но няма да го спре напълно. В храните, които са замразени, няма да има повече развитие на бактерии. Съществуващите бактерии върху храната обаче ще оцелеят. Ако сте оставили храната да престои навън за повече от два часа, замразяването ѝ няма да убие вредните бактерии и е най-добре да изхвърлите продукта.

5 опасни бактерии, които ви дебнат в морето и как да се предпазите от тях

БЕЗОПАСНО ПРЕТОПЛЯНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНАТА

Изключително важно е да съхранявате и затопляте правилно остатъците от храна, за да предотвратите развитието на вредни бактерии. За да се предотврати развитието на бактерии, остатъците трябва да се поставят в плитки съдове и да се съхраняват в хладилник, настроен на 5 градуса в рамките на два часа.

Не размразявайте храните на плота, тъй като това може да доведе до опасен бактериален растеж, предупреждават експертите. Храните трябва да се размразяват в хладилник или в микровълнова фурна. Можете също така безопасно да ги размразите в мивка с вода - само не забравяйте да сменяте водата на всеки 30 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com