Колко крака има калинката?

14515
Колко крака има калинката?
Снимка: Pixabay.com

Звучи ли ви това заглавие като въпрос, подходящ за задаване към деца? Помислете пак. Обзалагаме се, че много от вас срещат най-малкото колебания и несигурност в отговора, а други ще го сгрешат. Макар всеки от нас да е държал калинка в ръцете си като дете и да я е пускал с надеждата да му покаже „къде ще срещне любовта“, за кого ще се омъжи момата или пеейки „Калинке-малинке, литни ми и щастие ми донеси“, броят на краката на сладката калинка на точки е загадка за мнозина. Колко крака има калинката и други интересни факти за нея ще си припомним със статията.

Колорадски бръмбар или калинка – какъв бръмбар си според зодията

Калинката – познатата-непозната

  • Над 5000 са видовете калинки по света, разселени от човечеството по цялата земя, тъй като насекомото е не само красиво с яркия си червен цвят и точките си, но е и незаменим помощник в стремежа и усилията на обществото към осигуряване на растителна защита. Листните въшки са любим специалитет на калинките, а самите те рядко стават жертва на други насекоми, тъй като ги отблъскват с отделяната при опасност миризма. Не всички видове калинки обаче са приятели на градинарите. Макар да са масово хищници, съществуват и видове калинки, които се хранят с растения и които могат да нанесат вреди на редица селскостопански култури – житни, картофи, бобови и други. Любопитен и малко познат факт относно храненето и менюто на калинките е, че те са канибали – останали без храна или изпитващи силен глад, не се свенят да изядат ларвите на други видове калинки.
  • Митът, че броят на точките върху крилата на калинката показва нейната възраст, е точно това – мит. Реално този брой е различен, защото говорим за различни видове калинки,но е един и същ при един и същ вид. Съществуват видове калинки с 2, 7, 10, 12, 24 и с друг, различен от изброените, брой точки.
  • Друг любопитен факт, свързан с външния вид на калинките, също е малко познат. Свикнали сме да свързваме тези насекоми с червен или по-рядко с оранжев или жълт цвят и различен брой точки върху крилата им според вида им, но има и калинки, които са лишени от точки и които се отличават с равномерен сив, кафяв или черен цвят. Има и видове калинки, при които точките са бели върху кафяв фон. Ето това е изненада и този факт обяснява защо наричаме калинката познатата-непозната – дори неща, за които считаме, че сме напълно наясно и че сме сигурни – като това, че калинките имат точки и че са червени или оранжеви на цвят – се оказват загадка и голяма изненада, а какво остава за отговора на въпроса колко крака има калинката. Всъщност хората рядко разпознават едноцветните калинки като такива, докато други насекоми на точки, наподобяващи калинките, често са бъркани и наричани именно така. Оказва се, че едно от най-любимите на децата насекоми, което си мислим, че познаваме отлично и че няма с какво да ни изненада, е по-малко познато и по-често бъркано от насекоми, които избягваме и които не познаваме добре.
  • Калинката е не само любима на децата, но се счита и за тяхна пазителка и лечителка като едно от свещените животни на скандинавската богиня на любовта и плодородието – Фрея.
  • Любопитен е и полетът на калинката. Тя е малка – едва няколко милиметра, но развива солидна скорост – до 24 километра в час. Постига това не с покритите с точки крила, които се явяват надкрилия, а тези, скрити под тях, които калинката грижливо сгъва след полет  благодарение на формата на жилките им, позволяващи крилата да са твърди, но сгъваеми.

Любопитни факти за калинките

Колко крака има калинката?

Да си дойдем на въпроса – колко крака има калинката. Не налучквайте. Едва ли има човек, който да не е професионално ангажиран и да реши да брои краката на калинките. По-вероятно е да брои точките върху крилата им, поради което веднага ви даваме точния брой крака. Верният отговор на въпроса колко крака има калинката е 6. Тези шест крачета обаче могат да носят тяло с различна форма – овално, куполовидно – естествено в зависимост от вида, а както разбрахте – видовете са хиляди. И всеки един от тях е просто очарователен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Къде се намира най-високата планина в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com