Колко са членовете на семейство Вазови?

6451
Колко са членовете на семейство Вазови?
Снимка: Actualno.com

Малко са фамилиите в България, които могат да се похвалят с успехите на всеки един свой член в различна област. Такава фамилия е тази на Вазови. 

Родителите Минчо и Съба Вазови

Майката Съба се сгодява за снежния красавец Минчо Вазов едва на 14 години. Съба не е грамотна, но брат й Георги, който учи в гръцкото училище в Пловдив и знае добре френски език, я ограмотява. Тя жадно чете и препрочите всичко, което има вкъщи и много държи на образованието на децата си.
Ето как описва баща си големият поет “По темперамент беше много серт, сприхав. Лесно пламваше, но не обичаше много да говори, беше мълчалив, предпочиташе повече да слуша. Шеги не търпеше. Рядко са смееше. Пазеше достолепието си. Нас, децата, държеше в строга дисциплина. Но иначе беше много добър и любящ баща.”

През 1877 г. оттеглящите са башибозуци изпепеляват Сопот до основи. Минчо Вазов е посечен заедно с други местни първенци. Майката Съба бяга и се спасява с по-малките си деца.

Знаете ли къде се намира гробът на Иван Вазов?

Братята и сестрите

Всички помним началната сцена от “Под игото”, която описва задружното патриархално семейство на чорбаджи Марко, в която Вазов разказва за собственото си семейство. Минчо и Съба Вазови са родители на 7 момчета и 2 момичета. Ето какво постигат те в живота и каква е тяхната съдба.

Най-голям в семейството е народният поет Иван Вазов, роден на 9 юли 1850.

Вторият син е Никола, който става търговец и продължава бащината традиция. До убийството на бащата от турците, му помага в търговията. Той поема изхранването на многобройната рода. След Освобождението търгува в Сопот и София с дървен материал, купува дори хотел в столицата, построява и мелница.

Михаил е роден през 1862 г., постъпва във Френския чуждестранен легион. Сражава се в Сръбско-българската война като унтерофицер в боевете при Бански дол, Гургулят и Пирот. Загива през 1886 г. по време на контрапреврата за връщане на княз Александър I на българския престол след детронирането му.  

Петото дете в семейството е Георги, роден през 1860 г. Отдава се на армията, участва в Сръбско-българската война и организира проруския преврат през 1886 г. По време на Балканската война през 1913 г. командва Източния сектор при обсадата на Одрин. След падането на крепостта, ген. Георги Вазов е назначен за началник на гарнизона в Одрин. Два дена след това е назначен за генерал-губернатор на Тракия, със седалище Одрин. Бил е и министър на войната. 

Кирил е роден през 1885 г., учи за “хекимин” (лекар) в Цариград и става един от първите български дипломирани лекари. Дълго време е управител на Българската болница в Цариград. През 1881 г. се връща в България и се установява като лекар в Стара Загора. Участва в Сръбско-българската война и развива широка дейност в Българския туристически съюз. 

Владимир е роден през 1868 г. и също се отдава на армията. Бил е кмет на София (1926 - 1932). Името му се свързва с една от най-великите победи в историята - битката при Дойран. Боевете край Дойранското езеро продължават 3 години (1915-1918 г.). През септември 1918 г. в тридневни тежки сражения 9-та Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов разгромява елитните британски и гръцки части, които превъзхождат нашата армия цели 7 пъти.

Какво е работил Иван Вазов след Освобождението в Берковица?

20 години по-късно ген. Вазов е поканен в Лондон от противниците си от Дойран в памет на годишнина от боевете. На военния парад при появата на българската делегация, фелдмаршал Милн се провиква “Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран”. Името на Владимир Вазов фигурира в Британската енциклопедия, като малкото, успели да победят британски войски.

Най-малкият брат е Борис, роден през 1873 г. Става политик и общественик с големи заслуги за публикуването на много от произведенията на великия си брат. Именно той записва по-голямата част от “Под игото”, под диктовката на брат си, който по това време боледува от “очебол” и не може да пише. Борис Вазов е известен адвокат и журналист, редактор на вестник “Мир”.

Ана Вазова живяла дълго време в Сопот, където се омъжва за хаджи Никола, син на сопотски търговец, а след неговата смърт встъпва във втори брак с Димо Пачев.

Вълка Вазова завършва Девическа гимназия в Пловдив. ПРез 1918 г. се премества при брат си в София, за да поеме домакинските грижи и да му даде възможност за спокойно литературна дейност.
Двете сестри имат голям принос за възстановяване на изгорялата къща на Вазови в Сопот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com