Колко са Задбалканските котловини и коя е най-голямата?

25651
Колко са Задбалканските котловини и коя е най-голямата?
Снимка: iStock

Задбалканските котловини, наричани още Подбалкански котловини или Подбалкански полета, са група котловини в България, оградени от планинските вериги Стара планина на север и Средна гора на юг.
Северната граница на Задбалканските полета минава по южното подножие на Главната Старопланинска верига. Поради голямата разлика във височините и големия наклон на южните склонове на Стара планина, тази граница е ясно очертана.

Южната граница минава по северното подножие на Средногорието - Планско-Завалската планинска редица, Средна гора и Източното Средногорие (възвишенията Бакъджици и Хисар).

Източната граница е по западния склон на южните разклонения на Айтоската планина, която огражда от изток Айтоската котловина.
Западната граница представлява държавната ни граница с Република Сърбия.

В посока запад-изток ето кои са Задбалканските котловини:

Бурелската
Софийската
Саранската
Камарската
Златишката
Карловската
Казанлъшката
Твърдишката
Шивачевската
Сливенската
Карнобатската
Айтоската

Кой е най-дългият проход в Стара планина?

Коя е най-голямата Задбалканска котловина?

Софийската котловина

Разположена е между планинските дялове на Стара планина Чепън, Мала планина, Софийска планина и Мургаш на север и североизток, планините Вискяр, Люлин и Витоша на югозапад, Лозенска планина на юг и Вакарелска планина и рида Белица на югоизток. На запад вододелът между реките Сливнишка и Габерска и Алдомировските височини я отделят от Бурелската котловина, а на изток ниският Негушевски рид я отделя от малката Саранска котловина.

Площта на Софийската котловина, наричана още Софийско поле, е 1180 кв.км. Дължината й от северозапад на югоизток е 75 км, а ширината й варира от 5 до 20 км. Средната надморска височина е 550 м.

Софийската котловина е типичен грабен. През геоложките епохи заедно с издигането на Старопланинската верига и Средногорието, по линията на разломите, земните пластове между тях започват да потъват и оформят дъното на котловината. Пътят на река Искър през Стара планина е прекъснат и тя запълва котловината - така се образува просторно сладководно езеро. По дъното на езерото се отлагат чакъл, пясък и глина, носени от вливащите се в него реки. Постепенно наносите запълват езерото и водите му се показват. След милиони години достигат до старото речно легло на Искър и потичат на север през Стара планина, а котловината пресъхва.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Котловината се отводнява от протичащата от юг на север река Искър и притоците й Перловска река, Владайска река, Блато и Лесновска река. Софийската котловина е богата на минерални извори: Горна баня, Банкя, Панчарево, Централна баня. Появата им на повърхността и честите сеизмични колебания се дължат на разломния характер на котловината.  

Софийската котловина е богата на културно-исторически обекти. В София има многобройни музеи, църкви, интересни обекти, а в района привличат множество манастири, сред които Драгалевски, Вакарелски, Панчаревски, Кладнишки, Владайски. Тук се намира и Боянската църква с уникални стенописи, включена в Списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. 

В южната централна част на котловината се намира столицата на България София. В западната част са градовете Сливница, Костинброд Божурище, Банкя и Нови Искър, а в източната - Елин Пелин и Бухово. 

Коя е най-малката Задбалканска котловина?

Най-малката котловина е Камарската, наричана още Долнокамарска котловина. Площта й е около 20 кв.км. Има почти кръгла форма с размери 4х5 км. По периферията на котловината са разположение 3 села: Горно Камарци, Стъргел и Долно Камарци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com