Колко струват най-скъпите плодове в света

6037
Колко струват най-скъпите плодове в света
Снимка: стопкадър / Tech Tube HD / YouTube

Кутия мандарини за 10 000 долара, пъпеши за 25 000 долара, дини за 4 500 долара и китка грозде за 13 000 долара - това са цените, които можете да видите на японските търгове, където се продават супер скъпи плодове. С какво се различават рекордните плодове от обикновените и колко са готови да платят за тях.

В Япония чепка грозде беше продадена за рекордна сума. Плодовете от сорта "Римски рубин", които се отглеждат в префектура Ишикава, минаха под чука за 1,4 милиона йени (около 13 000 долара.

Гроздето "Римски рубин" се откроява от останалите - наистина е рубиненочервено, плодовете са сравними по размер с топки за пинг-понг и много сладки на вкус. За първи път чепка от такова грозде беше продадена на търг през 2008 г. - чепка от 700 грама за 100 000 йени (910 долара). Впоследствие цената само нарасна - и вече през 2016 г. надхвърли границата от един милион йени.

В Япония и други азиатски страни не само гроздето върви скъпо, но и други плодове се пускат на търг.

Две плода манго бяха продадени на търг в префектура Миядзаки - купувачът плати 500 000 йени, или около 4500 долара, за Tayo no Tamago (което се превежда като "Слънчево яйце"). Мангото от този сорт поставя рекорди вече 22 години подред. Ярко червени и много меки - те са отгледани за първи път в американска Флорида през 40-те години на миналия век, все още се продават там и не са много скъпи.

Високата цена на японските манго се дължи на изключително внимателното отношение към плодовете от страна на фермерите. Те затварят всеки плод манго в мрежа, така че плодът да се обръща към слънцето от всички страни, като придобиват характерен червен цвят.

Когато мангото започне да узрява, фермерите изчакват, докато самият плод падне от клона върху мека леха - така се постига идеалното ниво на зрялост.

През май 2021 г. в Япония бяха продадени два пъпеша Yubari на много висока цена, сорт, който е хибрид от два сорта пъпеши от индийско орехче, отглеждани в град Юбари на остров Хокайдо. На първия търг пъпешът Yubari стигна 2,7 милиона йени (тоест около 25 000 долара).

В Япония пъпешите юбари са ценени за заради тяхната идеално кръгла форма, портокалова плънка и сочна сладост - а японците вярват, че шарката върху кожата напомня за шарките на древните порцеланови вази.

През ноември 2020 г. в Япония кутия мандарини оншу микан беше продадена за 1 милион йени (почти 10 000 долара) за 20 кг на пазара на едро в Токио. Тези мандарини - много меки, ароматни, с лесна за белене кожа - се отглеждат в префектура Ехиме на остров Шикоку.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com