Колко струват най-скъпите скъпоценни камъни в България?

27366
Колко струват най-скъпите скъпоценни камъни в България?
Снимка: iStock/Guliver

Българската земя е богата не само на злато, но и на скъпоценни камъни. Камъните, определяни като скъпоценни, са редки за разлика от именуваните полускъпоценни. Скъпоценни камъни са рубин, диамант, сапфир, смарагд. Фактът, че едни от най-редките ценни камъни се срещат в България, дава възможност за развитие и печалба, които не са за пренебрегване, тъй като цената на скъпоценните камъни е много висока.

Кои са най-скъпите скъпоценни камъни в България?

Най-скъпият скъпоценен камък в световен мащаб е диамантът и особено цветният диамант. Диамантите с цвят са истинска рядкост, като се счита, че само един на над 10 000 камъни е оцветен. Розовите диаманти са например под 0.1% от всички диаманти, което прави тези скъпоценни камъни изключително редки и определя високата им цена – над 1 милион долара на карат. Още по-скъп и вероятно най-скъпият скъпоценен камък в световен мащаб е синият диамант. Haй-eмблeмaтичното потвърждение на този факт е пpoдaжбaтa нa търг на 14,62-ĸapaтoв диaмaнт „Cин Oпeнxaймep“ за уникалната цена от 3,93 милиона долара на карат. В България големи диаманти не са откривани към момента, а само прашинки, изнамерени от д-р Харизанов и проф. Рангел Гюров от департамент „Природни науки" на Нов български университет. Според тях в България има диамантени находища, но до откриването им със сигурност не можем да твърдим това и не можем да приемем диамантите за най-скъпите скъпоценни камъни в България, тъй като просто не са налични.

Колко струва най-скъпият диамант в света?

За разлика от диамантите, които все още не са открити в България, земята ни е богата на други два скъпоценни камъка с висока цена – рубин и смарагд. Рубините са скъпи, а внушителна цена достига по време на търг 26-ĸapaтoвият „Pyбин нa изгpeвa“, продаден за 30,33 милиoнa дoлapa или пo 1,18 милиoнa дoлapa нa ĸapaт. Изумителен факт е теглото на най-големият рубин в света – 8.5 килограма или 18 697 карата. Това е 125 West Ruby – уникален екземпляр, най-големият необработен червен рубин в света. Рубините, добивани в страната ни, не могат да се похвалят с толкова висока цена и тегло, но все пак са едни от най-скъпите скъпоценни камъни в България.

Най-скъпите скъпоценни камъни в България – смарагдът

Друг скъпоценен камък, който също смело можем да определим като един от най-скъпите скъпоценни камъни в България, е смарагдът, познат още като изумруд. Изумрудът в България се среща в Рила и Родопите, като цената му се определя от цвета му – колкото по-зелен е той, толкова по-скъп е. В някой случаи цената на смарагдът може да надскочи цената на диаманта, но като цяло е по-евтин от него. Липсата на диаманти у нас обаче поставя смарагдът на първо място по цена и го определя като един от най-скъпите скъпоценни камъни в България.

Откриха третия по големина диамант в света

Най-скъпите скъпоценни камъни в България – рубинът

Рубините у нас се добиват в Родопите, като големи находища има около Кърджали. Този скъпоценен камък е наричан е кралски камък и в зависимост от каратите си и цвета си може да надскочи цената на диаманта. Рубинът е един от двата най-скъпи скъпоценни камъни в България. По думите на председателя на Асоциацията на златотърсачите у нас, който е сред пионерите, докоснали се до родните нешлифовани камъни, рубините в България са чест срещани в Родопите, а цветът им варира от розов до кървавочервен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com