Колко вида змии има в България?

34043
Колко вида змии има в България?
Снимка: Pixabay

Още от древността змията се смята за митично създанеи. Повечето хора изтръпват при вида на змия, но има и такива, които ги обичат, дори отглеждат у дома. Любовта към змиите се нарича офиофилия, а страхът от змии - офиофобия.

По света съществуват много видове змии, повечето от които не са опасни. Едва 15% от змиите са отровни, в повечето случаи не смъртоносно. Европа е континентът с най-малко опасни видове змии, включително и България. И все пак съществуват такива, които е добре да избягваме.

Колко вида змии има в България?

В странати ни се срещат 17 вида змии, от които само 2 са опасни.

Змиите населяват различни местообитания, включително гори, полета, градини, дори градски райони. Те са месоядни, хранят се с гризачи, птици, влечуги и насекоми. Имат отлично обоняние и могат да откриват плячка чрез вибрации в земята. Умеят да пълзят, да плуват и да се катерят според местообитанието и поведението.

Коя е най-отровната змия в България?

Най-често срещани неотровни змии

Най-разпространените змии в България са пясъчна боа (пясъчница), голям стрелец, тънък стрелец, черноврата стрелушка, медянка, смок-мишкар, змия-червейница, леопардов смок, сива водна змия и др.

Червейницата се среща в южната част на долината на Струма, Източните Родопи, около Харманли и Свиленград. Предпочита сухи места с тревиста растителност и редки храсти. Прекарва по-голямата част от живота си под земята, излиза само при топло и влажно време. Червейницата е сляпа, не хапе и не е отровна.

Пясъчната боа се среща в районите на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Свиленград, Сандански. Любимо място й е пясъка, където се заравя и се движи под него. Обитава и каменисти места, песъчливи почви, бедни на растителност. Не е отровна и рядко хапе при улавяне. Тя е сред най-застрашените видове влечуги в България.

Смокът стрелец (синурник) се среща главно до надморска височина 1100 м. Обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми площи. Активен е през деня, обича да се катери по храсти и дървета. Достига дължина до 2,5 м. Не е отровен, но хапе силно, ако е застрашен.

Медянката достига до около 65 см. На цвят е сива, понякога с кафеникав оттенък, но има и форми с бакърено червена окраска, откъдето идва името й. По гърба има неправилни тъмни петна, наподобяващи усойницата, затова често се бърка с нея. Лесно се отличава по тъмната ивица, която преминава през окото. Среща се в цялата страна до височина 1600 м. Не е отровна, но, ако е застрашена, съска и хапе.

Защо сънувате ЗМИИ - от предстоящи промени в живота до здравословни проблеми

Отровните змии в България

Пепелянка

Най-разпространената отровна змия в България е пепелянката. Среща се по скали и сипеи, поляни и храсти до около 1450 м височина. В горещите дни влиза във водата, за да се разхлади.
Пепелянката е средна по големина змия, достига до 50-70 см, много рядко над 100 см. Обикновено е пепелява (откъдето идва името й) - от бежово до светло кафява, с тъмна зигзаговидна ивица по гърба. Има рогче на върха на муцуната.

Тази змия се страхува от човека и избягва неговата компания. Ако попадне на човек, започва да съска и бавно се оттегля. Ако бъде уловена или приклещена в ъгъл, се навива на кълбо и съска. В краен случай хапе. Отровата рядко застрашава живота, но може да бъде опасна за възрастни хора, деца или болни, които имат по-слаб имунитет. 

Усойница

Усойницата е дребна змия, рядко над 60 см. Не обича да е близо до хората, най-често се среща по планините над 900 м височина. Интересно е да се знае, че усойницата е най-студолюбивото влечуго на света и единственото, което се среща дори и в северния полярен окръг. Храни се с гризачи, по-рядко с влечуги и птици.

Може да е много пъргава и да скрие на безопасно място. Ако е нападната, се навива на кълбо и съска. Ако не я закачате, ще продължи пътя си и няма да ви приближава. Ако човек я доближи и нападне, може да хапе. В сравнение с пепелянката, усойницата е по-малко отровна и при ухапване отделя по-малко токсин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com