Колко време издържат автоматичните часовници?

8056
Колко време издържат автоматичните часовници?
Снимка: iStock

Един приличен кварцов часовник вероятно може да ви осигури няколко години качествена употреба, въпреки че това обикновено се очаква предвид цената и нивото на изработка. От друга страна, автоматичните часовници са много по-добри в тези аспекти поради по-голямата си дълготрайност. Това е и причината, поради която луксозните автоматични часовници често се избират за семейни реликви в сравнение с кварцовите им аналози. Въпреки това автоматичните часовници не винаги издържат цял живот. Днес ще разгледаме вътрешните механизми на един автоматичен часовник. Ще поговорим и за нещата, които отличават скъпия модел от достъпния, за да ви помогнат да разберете трайното качество на такъв часовник.

Защо не се подаряват часовници?

ПОДРОБНОСТИ ЗА АВТОМАТИЧНИЯ (САМОНАВИВАЩ) ЧАСОВНИК

Ключът към това да разберете колко дълго издържа един автоматичен часовник е да откриете какво точно представлява той. След като е създаден по модела на класическия механичен часовник, автоматичният часовник също е такъв, който се задвижва от механични механизми. По принцип функциите на часовника използват енергията от люлеещата се част и след това използват тази енергия за неговото задвижване.

ВИДОВЕ МЕХАНИЗМИ

Преди да изберете часовник, трябва първо да се запознаете с трите вида механизми на часовниците. Те са кварцови, автоматични и ръчни. Кой тип отговаря най-много на вашите нужди?

КВАРЦОВ МЕХАНИЗЪМ

Кварцовият кристал е движещата сила на кварцовите часовници, повечето от които работят с батерии. Кварцовите часовници принадлежат към по-евтината категория часовници, отличаващи се с "тиктакащите" звуци. Но най-вече се отличават с по-ниската им цена, която е истинското им предимство. Кварцовият механизъм е и по-лесен за конструиране от автоматичния механизъм, поради което се използва толкова често в часовниците от универсалните магазини.

Задължително прочетете това, коа ползвате фитнес гривна или часовник

РЪЧЕН И АВТОМАТИЧЕН МЕХАНИЗЪМ

Това са сходни типове механизми, тъй като използват механични елементи за отчитане на времето. И двата вида черпят енергия от главната пружина, която натрупва напрежение и бавно го освобождава, за да задвижва зъбните колела на часовника. Въпреки това тези два режима на работа се различават по отношение на съхранението на енергията. Докато ръчният часовник изисква ръчно навиване, за да се създаде напрежение, автоматичните часовници използват механизъм за самонавиване, за да създадат това напрежение. Способността на автоматичните часовници да събират енергия от люлеещите се части в задната част на часовника, обикновено се крие във функция на тежест или сачмен лагер. Тази функция е тази, която извлича енергията от движението на потребителя и след това я насочва към основната пружина за освобождаване.

Мъжки часовници Giulian – изборът на стилния мъж

ТОЧНОСТТА НА АВТОМАТИЧНИТЕ И КВАРЦОВИТЕ ЧАСОВНИЦИ

Автоматичните и кварцовите часовници черпят енергия съответно от механични и електрически вериги. Следователно е логично потенциалният потребител да иска да знае кое е по-точно. Макар че според сегашното положение автоматичните часовници изостават в надпреварата за точност, това не е нещо, за което трябва да се притеснявате по принцип. Само най-квалифицираните часовникари изработват ръчно автоматични часовници. С течение на времето те подобряват моделите си от гледна точка на дизайна, а също така се грижат да повишават прецизността и точността на продуктите си с всяко обновяване. Въпреки това съществуват по-евтини и по-малко точни автоматични часовници. И макар че те ще се справят добре с кварцовия часовник по отношение на качеството, няма да се справят толкова добре, когато става въпрос за точност. Кварцовите и автоматичните часовници, принадлежащи към една и съща ценова категория, вероятно ще измерват времето с еднаква точност. Всъщност някои от най-добрите автоматични часовници могат дори да надминат най-добрите кварцови модели по отношение на измерването на времето.

Създадоха най-точния часовник в света

КОЛКО ВРЕМЕ ИЗДЪРЖА ЕДИН АВТОМАТИЧЕН ЧАСОВНИК СЛЕД НАВИВАНЕ?

Днес средностатистическият автоматичен часовник може да издържи малко повече от два дни при пълно навиване, а понякога и повече. След това ще откриете и висококачествени автоматични часовници, които могат да издържат седмици без навиване. Независимо дали става въпрос за стандартен или за висококачествен автоматичен часовник, обикновено ще имате достатъчно време, за да не се чувствате неудобно от навиването. Разбира се, ако планирате да носите часовника ежедневно, може би ще искате да изберете модел, който може да издържи повече от един ден без навиване. За случайните потребители се препоръчва да не избират часовник с повече от 30 часа енергия за навиване.

Носите ръчен часовник? Задължително прочетете това!

ИЗДЪРЖАТ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ?

За съжаление, за този въпрос не съществува общ отговор. Колко дълго ще издържи вашият часовник или дали ще издържи цял живот, наистина зависи от неговото качество. Ако той е от онези истински автоматични часовници от висок клас, то той лесно ще издържи сто години.

СТРУВАТ ЛИ СИ АВТОМАТИЧНИТЕ ЧАСОВНИЦИ?

Някои автоматични часовници могат лесно да ви струват над 20 000 лв, но това не би трябвало да има значение, ако разполагате с бюджета и сте решени да притежавате изделието. Производителите на часовници влагат сърцето и душата си в своите творения, които обикновено са достатъчно издръжливи, за да издържат няколко поколения в семейството ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com