Колко злато има в един компютър?

15175
Колко злато има в един компютър?
Снимка: iStock

Златото е един от най-инертните метали. При нормални условия то не взаимодейства с повечето киселини и не образува окиси. Това му свойство го прави търсено там, където не се допуска увреждане на метал, както и в най-малките детайли на дадени технически устройства, обикновено в електрониката.

Днес цялото добито злато в света, което е в законно обращение, се разпределя така:

- в държавни и международни финансови организации - 30 000 тона;

- в ювелирни изделия - 79 000 т.;

- в електронната промишленост и в стоматологията - 17 000 тона;

- спестявания от инвестиции - 24 000 тона.

Благородни метали в компютрите

Количеството използвани благородни метали в компютрите постоянно намалява едновременно и успоредно с усъвършенстването им. Колкото по-нов е компютърът, толкова по-малко ценни метали съдържа – като не става въпрос толкова за спестяване на финансови средства, а просто за подобряване на производството. Съвременната еволюция на информационните технологии е насочена към увеличаване на сложността и същевременно миниатюризиране на детайлите. Компютърът от седемдесетте години на ХХ век беше с размерите на стая, а лаптопът сега прилича на книга.

Злато или не - ето как да разберем

Старите компютри днес струват едва ли не стотинки на пазара за антики, защото не са приложими по предназначение. Правителствата на европейските страни разработват законопроект, според който производителите на устройства ще бъдат задължени да се справят с последващото им утилизиране, тъй като такова оборудване съдържа много химически елементи, които влияят отрицателно на околната среда. В тях има обаче и благородни метали, включително злато.

Благородните метали не са подложени на корозия, не се окисляват при контакт с други метали. Но те се използват в електрониката не само по тази причина. Златото има изключително ниско електрическо съпротивление, поради което не оказва влияние върху сигнала, предаван през контактите на микропроцесора. В допълнение, този метал е с висок коефициент на топлоотдаване, което предотвратява прегряването на компонентите на офис-оборудването. Затова златото се използва предимно за позлатяване на контактите.

Златни компютърни детайли

Този метал се намира главно в следните компоненти на компютъра:

- дънната платка;

- процесора;

- HDD (твърдите дискове);

- контактите на микрочипове (северен и южен мост, мултиконтролерите).

Златото в дънната платка се намира на PCI-контактите, RAM-слотовете, както и в иглените контакти (към които са свързани предните USB, аудио-изходите). И също така го има върху контактите вътре в захранващия блок.

Колко злато има в процесора, има ли разлики в моделите?

Обичайният „домашен" системен блок, както и въобще всички, произведени след 2010 г., съдържа общо до 20 - 30 мг злато. Старите компютри съдържат повече. Причината е банална - технологията на разпръскване на благородния метал преди 10 години беше различна, потреблението за позлатяване на контакти беше по-високо. Много компютри, произведени преди 2000 г., имат общо до 1.5 грама злато метал в компонентите си!

В кои предмети в дома има злато?

Има ли злато в лаптопа?

Да, то присъства и в лаптопите. Съвременните модели, където се използва BGA-запояване за всички чипове, съдържат минимално количество. Това важи и за смартфони и таблети. Схемата на вътрешната им структура е подобна. Те могат да бъдат разглобени, като се премахнат всички части с позлатени контакти.

Старите модели лаптопи, където процесорът е инсталиран на PGA-гнездо, имат повече благороден метал (сравнимо е с количеството, което съответства на стационарен компютър). Модерна дънна платка с позлатени контакти може да има около 4-5 мг злато. В съвременните лаптопи съдържанието на благородния метал е приблизително 0.3 – 0.5 мг. Има легенда, че скъпите „геймърски" лаптопи съдържат много повече. Но това е мит.

Къде е златото в компютърната мишка? То се намира в контактите на вградения микрочип, обработващ входящите команди, който се намира вътре в кутията. Злато има и в USB-конектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com