Консумацията на тези храни и напитки ни прави щастливи

1359
Консумацията на тези храни и напитки ни прави щастливи
Снимка: iStock

1. Сьомга

Мазната риба като диво уловена сьомга, сардини и аншоа са най-добрите хранителни източници на омега-3 мастни киселини, които могат да подобрят настроението ви и да се борят с възпалението и депресията. Рибата също е много богата на протеини, съставени от аминокиселини, които тялото ви използва, за да създаде невротрансмитери (химикали, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират). Известно е, че протеиновите храни влияят положително на вашето настроение и енергия – да не говорим, че засищат и могат да предотвратят глада, който е свързан с промени в настроението.

2. Кисело мляко

Като ферментирала храна, киселото мляко осигурява пробиотици, които помагат за насърчаване на здравословна чревна среда. Добре функциониращите черва се равняват на по-щастливо мислене, защото тялото ви е мястото, където се произвежда по-голямата част от серотонина.

3. Горски плодове

Плодовете са с много високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, които предпазват мозъка от оксидативен стрес. Освен това те осигуряват други хранителни вещества, които са важни за когнитивните процеси, включително мед и фолат.

6 храни, които не трябва да ядете преди лягане

4. Зехтин

Смятан за една от най-здравословните мазнини, зехтинът осигурява мононенаситени мастни киселини, за които е известно, че имат противовъзпалителни и невропротективни ефекти. Хората, които консумират много зехтин в диетата си, включително тези, които ядат средиземноморска диета, са склонни да изпитват по-малко депресия и по-добро когнитивно функциониране в напреднала възраст.

5. Орехи

Със своите запаси от растителни омега-3, витамин Е и други антиоксиданти, плюс много минерали, орехите са сред най-широко препоръчваните храни за мозъчно и когнитивно здраве. 

6. Банани

Бананите са добър източник на въглехидрати и електролити, които помагат за снабдяването на мозъка и тялото с енергия, както и триптофан, аминокиселина, за която е доказано, че има успокояващи свойства, тъй като повишава освобождаването на серотонин.

Най-полезните храни в КОНСЕРВИ, които си струва да консумирате

7. Куркума

Активната съставка в корена на куркума, наречена куркумин, има противовъзпалителни свойства и е свързана с подобрено настроение и психично здраве. Изследователите смятат, че куркумата/куркуминът може да действа, като повлиява положително нивата на серотонин и допамин, предпазвайки мозъка и митохондриите от увреждане и повишавайки устойчивостта срещу негативните ефекти на стреса.

8. Зелен чай

В зеления чай ще намерите невропротективното съединение, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG), което е свързано с ползи, включително повишен фокус и внимание, перспектива, спокойствие и подобрено възприемане на стреса. Насладете се на две до четири чаши зелен чай на ден за най-много ползи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно