Косатките – добри или агресивни?

15179
Косатките – добри или агресивни?
Снимка: M W / Pixabay

Косатките представляват вид китоподобни от семейството на делфините. Интересно е, че това е бозайникът с най-голям ареал (обитаема територия) след човека.

За хората обикновено не представляват заплаха. В естествената си среда на обитание, както всички делфинови, са доста дружелюбно настроени към човека. Познати са 3 вида: голяма косатка, черна и косатка-пигмей.

Сходството между хората и китовете убийци

Биолози от университета на Упсала в Швеция са изяснили как китовете убийци са образували различни групи, отличаващи се със свое местооб...

Голяма (китова) косатка. Това е най-големият вид сред косатките, достигаща до 10 м и тежаща около 8 тона. Отстрани, отзад и близо до очите тя има по 2 бели петна. Интересен факт е, че формата на петната е абсолютно индивидуална, също както пръстовите отпечатъци при човека – няма две косатки с еднакви петна.

По време на издишване косатката пуска фонтан, подобно на кит. Понякога тя може да се доближи до брега, но все пак предпочита дълбоки води, като се потопява на дълбочина до 2 км. Среща се в различни региони на нашата планета.

Косатките имат остър слух, което им позволява да общуват на дълги разстояния с помощта на звуци. Предразположени са към ехолокация – звуково ориентиране. Голямата косатка има остри зъби, които растат до 12 см.

При лов косатките се събират на глутници. Техни жертви са риби, пингвини, калмари, тюлени, моржове, делфини и други морски животни. По правило тези хищници живеят 40-50 години, но има случаи, когато са живели до 90 години.

На големите косатки е присъщ матриархатът. Женската през живота си ражда до 7 малки. Прави впечатление, че глутници косатки понякога дори атакуват китове. При това, голямата косатка в двубой обикновено побеждава дори най-свирепия морски хищник – бялата акула.

Как сме станали най-умните същества на Земята?

Учените са изяснили, че хората са станали най-умните същества на Земята благодарение само на едно молекулярно изменение в клетките. Изс...

Струва си да се отбележи, че големите косатки не проявяват агресивност към хората. Великолепно се поддават на дресировка.

Малка (черна) косатка. Дължината на тялото на този вид косатка достига 6 м, а теглото - до 2 тона. Има черен цвят със сив нюанс в областта на шията и гърлото. Външно прилича на голямата китова косатка, но е забележимо по-малка на размери.

Върху всяка челюст на малката косатка растат 20 конични, доста големи зъба. Поради тази причина, щом отвори уста, изглежда, сякаш се усмихва. Известни са няколко случая, когато малки косатки се изхвърлят масово на брега. Учените все още не разполагат с никакво обяснение за този феномен. Когато се случи така, доброволци и местни жители помагат на черните косатки да се завърнат обратно във водата.

Косатка-пигмей (фереза). Косатката-пигмей или джудже расте до 2.5 м и тежи около 200 кг. Тя е рядък вид от семейството на делфините. Върху черната кожа на този бозайник можете да видите бяло петно, разположено на корема.

Косатките-пигмеи се срещат в субтропичните океани. Хранят се основно с риба, която ловуват на глутници. Въпреки, че в плен са известни със силната си агресивност, в естествени условия поведението им е много миролюбиво. В момента учените продължават да ги изучават.

Косатките имат най-добри приятели и се прегръщат

Изследователите заснели тези величествени създания, които възхитително се прегръщат и дори „пляскат с плавници“. Безпилоте...

Косатките живеят в цялата водна зона на Световния океан, като предпочитат студените или умерени води. Тези същества имат много необичайна социална структура, смътно напомняща колективен разум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com