Кучетата могат да надушват определени болести

4224
Кучетата могат да надушват определени болести
Снимка: Pixabay

Кучетата могат да бъдат обучени да подушат някои видове рак, хората в риск от диабетна кома, а сега и децата с малария просто като миришат чорапите им, съобщиха изследователи.

Според констатациите, представени на годишната среща на Американското дружество по тропическа медицина и хигиена в Ню Орлийнс, кучетата са били обучени да подушват маларийни паразити в африкански деца, които са били положително изследвани за болестта, разнасяна от комари, но нямат треска или други външни симптоми, предава БГНЕС.

Маларията убива около 445 000 души всяка година по света и се причинява от паразити, които се предават от заразени комари.

Случаите на малария се увеличават в световен мащаб. Световната здравна организация заяви, че през 2016 г. има 216 милиона случая на малария, с пет милиона повече отколкото предходната година.

"Тревожно е, че нашият напредък в борбата с маларията е спрял през последните години, затова отчаяно се нуждаем от иновативни нови инструменти, които да помогнат в борбата срещу маларията", каза съавторът на проучването Джеймс Лоугън, ръководител на отдела за контрол на болестите в Лондонското училище по хигиената и тропическата медицина.

"Резултатите ни показват, че кучетата, които подушват, могат да бъдат сериозен начин за по-бързо и по-лесно диагностициране на хора, които не показват никакви симптоми, но все пак са инфекциозни."

Проведени са общо 175 проби с чорапи, включително на 30 деца с положителна малария в Гамбия и 145 от неинфектирани деца.

Кучетата са успели да идентифицират правилно 70% от пробите, заразени с малария. Те също така са в състояние да идентифицират 90 процента от пробите без паразити на малария.

Главният изследовател Стив Линдзи, професор в отдела по биологични науки в университета в Дърам, заяви, че това показва "достоверна степен на точност". Необходими са обаче още изследвания.

Модернизираха 5 кучешки площадки в Пловдив

С нови съоръжения за игра се сдобиха пет от площадките за свободно разхождане на домашни любимци в район „Северен” в Пловди...

"Това може да помогне да се предотврати разпространението на малария в страни, които са обявени за свободни от малария, и също така да се гарантира, че хората, много от които може да не са наясно, че са заразени с малариен паразит, получават антималарийни лекарства за това заболяване", заяви проф. Линдзи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com