Къде е гръмнала първата пушка на Априлското въстание?

974
Къде е гръмнала първата пушка на Априлското въстание?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Чували ли сте за мост “Първа пушка”?

Това е Калъчевият мост, който се намира в Копривщица, известен с това, че именно тук на 20 април 1876 г. гръмва първата пушка, с която се поставя началото на Априлското въстание.

Началото на Априлската епопея

На 14 април 1876 г. в местността Оборище се свиква Общо събрание, на което се определя датата за избухване на въстанието - 1-ви май. Поради предателството на Ненко Терзийски планът е разкрит. На 19 април от Пловдив пристигат заптиета в Копривщица, за да арестуват водачите на въстанието. При опит да бъде заловен Каблешков, местните четници нападат заптиетата с оръжие. В малкото градче е установена революционна власт. Тодор Каблешков пише прословутото “Кърваво писмо”, подписано с кръвта на първото убито заптие. В него уведомява апостолите в Панагюрище, че въстанието е започнало.

"…Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…”
Писмото е занесено от 19-годишния Георги Салчев, който изминава 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище младият четник издъхва от изтощение. 

145 години от Априлското въстание

Калъчевият мост

Мостът се нарича Калъчев на името на дарителя си Хаджи Найден Калъчев, с чиито средства е построен през 1813 г. Тук на 20 април 1876 г. въстаникът Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, с чиято кръв Тодор Каблешков пише “Кървавото писмо”. С това се поставя началото на Априлското въстание, откъдето идва и другото име на моста “Първа пушка”. Мостът е висок и сводест, изграден от грубо дялани камъни. 100 години след построяването му, е реставриран от правнука на създателя му.

Кой е Георги Тиханек?

Трябва да отдадем заслуженото на човека, който дава първия изстрел срещу поробителите и поставя символично началото на Априлското въстание. Това е видният копривщенски абаджия Георги Тиханек. Макар да е “имотен” за времето, той е известен в град Копривщица като скромен и честен патриот. В неговия дюкян се шият голяма част от униформите на въстаниците.

След обявяване на въстанието от Тодор Каблешков, въстаниците се разделят на две групи. Каблешков гласува доверие на Тиханек, като му възлага да ръководи едната група, начело на другата е самият председател на революционния комитет. Групата на Тиханек се спуска край Бяла река, където на Калъчевия мост среща турското заптие Кара Хюсеин, известен в района със своята жестокост. Младият четник без колебание се прицелва, гръмва първата пушка и убива заптието.

Историкът Димитър Страшимиров пише “Човекът на миналото и хората на бъдещето се спогледват, настръхнали за борба. Това е първата среща на въоръженото въстание в 1876 с вековния враг…”

Знаете ли в кой град избухва Априлското въстание?

Никола Беловеждов пише в своите спомени “Първата пушка не отиде напразно - говориха си отпосле юнаците, значи, че и нашето въстание не отиде напразно”.

По време на самото въстание Георги Тиханек оглавява тайната комитетска полиция, няколко пъти пътува до Панагюрище и Пловдив с важни поръчения. Именно той е сред тези, които пречат на Черньо Керемедчийски, изпратен от чорбаджиите, да извърши предателство.

След потушаване на въстанието, Тиханек е арестуван и отведен в Пловдив. Изправен е пред съда и осъден на вечно заточение в Диарбекир. Прекарва там 4 години при много тежки условия. Една година след Освобождението близките му го очакват, но той не се завръща у дома. Турските власти в Диарбекир не съобщават на затворниците, че вече са свободни. Освободени са едва през 1880 г. Тогава Тиханек пише писмо върху разкъсана риза до руското консулство в Египет. След няколко месеца е освободен и с големи мъки стига до Цариград, оттам след дълги премеждия се завръща в родната Копривщица
Умира през 1915 г. като скромен гражданин. А неговият първи изстрел остава в паметта на славната Априлска епопея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com