Къде е роден Николай Хайтов - много малко хора знаят

89882
Къде е роден Николай Хайтов - много малко хора знаят

Николай Хайтов е сред най-популярните съвременни писатели, автор на разнообразни по жанр и тематика художествени и публицистични творби. Свързваме го с родопския край и родопчаните, на които посвещава едни от най-емблематичните си творби. И това не е случайно.

Знаете ли къде е роден Николай Хайтов?

В село Яврово, Пловдивско.

Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в бедно семейство. Завършва прогимназия в родното си село, но вместо да продължи гимназиалното си образование, работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край пловдивското село Крумово. През 1938 г. завършва гимназия в Асеновград, а по-късно - Лесотехнически институт в София.

Още: Д-р Петър Величков: Романът на Яна Язова ще излезе с нейното име, но крадеца Хайтов няма да го закачаме (ВИДЕО)

От 1951 г. работи като инженер-лесовъд в Радуилския участък на стопанство “Боровец”, Самоковско. Разрешава на местното население да използва падналите дървета в гората, с което нарушава партийните догми. Осъден е на 8 години строг тъмничен затвор и дисциплинарно е уволнен от Министерството на горите. По-късно присъдата е отменена, но остава безработен. Принуждава се да пише очерци, където бързо впечатлява с литературния си талант.

Първият му очерк е публикуван през 1954 г. в списание “Септември”. Пише и за други издания. Става главен редактор на сп. “Родопи”. Две години е секретар на Съюза на българските писатели, а от 1993 до 1999 г. - негов председател. .
По негов сценарий е създаден един от най-популярните и успешни български сериали “Капитан Петко Войвода”. Сред най-известните му книги са “Шумки от габър”, “Диви разкази”, “Бодливата роза”, “Гробът на Левски”. Умира през 2002 г.

Село Яврово

Село Яврово се намира в Родопите, община Куклен, област Пловдив, на 11 км от Асеновград. От 1966 до 1979 г. носи името Яворово. Селото е разположено амфитеатрално и при ясно време от него се открива гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара планина. Вижда се и връх Ботев. Според последното преброяване днес населението на селото наброява 67 души.

Още: Осъдиха Калин Терзийски за вулгарна обида към Хайтов и Радичков във връзка с Тодор Живков

Селото съществува още по времето на византийското владичество. За първи път се споменава като местност в Устава на Бачковския манастир от 1083 г. под името “Аврово”. Според местните името произлиза от древноримската богиня на зората Аврора, а впоследствие се променя в Яврово.

Селото е център на съзаклятие за свалянето на Стефан Стамболов. В съзаклятието участва дори дядото на Хайтов - Петко. Родът на големия български писател води началото си някъде около 1719 г., когато е живял неговият родоначалник - Чилику. Той е бил лозар, а по-късно става мухтар - т.е. кмет.
Днес къщата на Николай Хайтов е запазена почти в автентичния си вид.

В село Яврово е роден и големият български карикатурист Борис Димовски.

Още: 101 години от рождението на Николай Хайтов

Някои от най-емблематичните цитати на Николай Хайтов

  • ”Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно.” (Сватба)
  • “Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети”.
  • “Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма”.
  • Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна." (интервю от 1993 г.)
  • В женското още от дете жената си я има. Дали е под миглите, или под ноктите, ала си я има, докато с мъжете не е същото. Един мъж, дето си няма брада, за да прежули една женска буза – не е никакъв мъж”. (Дервишово семе)
  • В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!”
  • “Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш”. (Мъжки времена)

Горското в Хвойна вече носи името на Николай Хайтов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com