Къде се изхвърлят строителни отпадъци?

1907
Къде се изхвърлят строителни отпадъци?
Снимка: istock

В днешно време строителството става все по-мащабно, заради по-голямата нужда от нови жилища. Това драстично увеличава не само производствения процес на необходимите пособия и суровини за строеж, но и на обема на остатъци и боклуци, които се формират, вследствие на цялостния процес. Тяхното разпределяне по умерен и добре разчетен начин, е от ключово значение за поддържането на високо качество не само на въздуха, но и на заобикалящата градовете екосистема. Строителните остатъчни вещества могат да се изхвърлят на различни места, в зависимост от вида и количеството си, както и от местната наредба за строителните отпадъци, закони, забрани, такси и изпълняващите услугите фирми. Ето някои често срещани места, където се извършва този процес.

Депа

Сметищата за отпадъчни материали са едно от най-честите места за изхвърляне. Те представляват инженерни съоръжения, които са изградени с множество слоеве облицовъчни компоненти, като глина, пластмаса и синтетични видове, които предотвратяват изтичането на вещества в земята и замърсяването на почвата и подземните води. Тези облицовки са комбинирани с дренажни системи за събиране на течността, която се образува, когато дъждовната вода се просмуква през отпадъчните остатъци. Строителните отпадъци като бетон, тухли и асфалт могат да бъдат подложени на безопасно депониране и обработени в депата.

Съоръжения за рециклиране

Това са местата, които обработват и сортират отпадъчни елементи за повторна употреба или рециклиране. Те са проектирани да отделят рециклируемите вещества от нерециклируемите отпадъци в различни контейнери и чували, така че да могат да бъдат преработени и трансформирани в нови продукти. Една от техните основни функции е да сортират и обработват дърво, метал и пластмаса, така че да могат да се използват повторно при ново строителство. Центровете за рециклиране използват различни технологии за сортиране и обработка на отпадъчни елементи, включително транспортни ленти, оптични сортиращи устройства и магнитни сепаратори. В много случаи, също се наемат работници за ръчно сортиране и разделяне. Този тип центрове са от ключово значение, защото помагат за намаляване на количеството строителни отпадъци, които се озовават в депата и инсинераторите, опазват природните ресурси и намаляват емисиите на парникови газове.

Съоръжения за опасни отпадъци

Някои видове отпадъчни материали от строителството, като азбест, боя на оловна основа и други опасни вещества, изискват специално боравене и изхвърляне. Центровете за опасни остатъци от строителство са предназначени за безопасно управление и изхвърляне на тези елементи. От съоръженията се изисква да отговарят на строги разпоредби и насоки, които гарантират, че те по никакъв начин няма да повлияят негативно на околната среда. Те трябва да бъдат оборудвани с модерни технологии и специализирано оборудване за безопасно боравене с опасен отпадъчен материал и предотвратяване на замърсяване на заобикалящите екосистеми. Този тип съоръжения използват различни методи за безопасно управление и изхвърляне, включително изгаряне и стабилизиране.

Трансферни станции

Трансферните станции са местата, където строителните отпадъци временно се събират и сортират, преди да бъде извършено извозване с камиони или бусове до крайната им дестинация. Те са предназначени да рационализират събирането и транспорта, чрез намаляване на броя на превозните средства за събиране по пътя, и оптимизиране на маршрута за превоз на остатъчните суровини до крайната им дестинация.

Центрове за производство на енергия от отпадъчен материал

Някои видове строителни отпадъци, като дърво и хартия, могат да се изгарят при високи температури в съоръжения за производство на енергия. Тези центрове са местата, които преобразуват остатъчните вещества в енергия, обикновено под формата на електричество, топлина или гориво. Тези съоръжения използват различни технологии за трансформиране на отпадъчни продукти като твърди битови, промишлени и строителни отпадъци в използваема енергия.

Процесът на преобразуване на остатъците в енергия обикновено включва следните стъпки:

● остатъците се събират и транспортират до съоръжението на съответното място;

● материалите се сортират, за да се отстранят незапалими материали, като метали и стъкло;

● останалите горими материали се изгарят в горивна камера, генерирайки топлина;

● топлината се използва за създаване на пара, която задвижва турбина за генериране на електричество;

● емисиите от горивния процес преминават през процес на почистване, за да се отстранят замърсителите, преди да бъдат изпуснати в атмосферата.

Центрове за повторна употреба

Някои ключови елементи от обзавеждането, като прозорци, врати и арматура могат да бъдат спасени и използвани повторно в други строителни проекти. Този тип места спомагат за намаляването на производствения процес, което от своя страна ограничава процеса на изхвърляне и унищожаване на материали.

Подобни публикации по темата можете да намерите в портала на българската индустрия IndustryInfo.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com