Къде се намира най-дългото село в България?

49844
Къде се намира най-дългото село в България?
Снимка: iStock/Guliver

Едно селце, разположено в община Симитли, Благоевградско, сгушено в полите на Рила и Пирин, наричано „Малкия Лондон“ и населявано от едва 159 души според данните от преброяването през 2022 година, държи рекорд в България. Ако предполагате, че е по надморска височина заради исполините Рила и Пирин, или по красота заради дивната хубост на планините, в които се простира, грешите. Всъщност Градево е най-дългото село в България и именно с това е популярно. Но не само…

Историята на най-дългото село в България

Цели 15 километра е дължината на най-дългото село в България, като пътят Симитли-Разлог през Предел преминава през дългата главна улица на селото, но Градево има още много поводи за гордост, донесли му слава извън впечатляващата му дължина.

Топ 10 на най-красивите села в България

Възникнало като колибарско селище, чието население се занимавало предимно с отглеждането на овце и кози, както и с обработката на земята и засаждането на картофи и царевица, Градево се развива през вековете като селище на българщината, за което свидетелства саможертвата на местни жители по време на Балканската война.

Паметник на загиналите за България местни жители ни посреща в Градево днес, за да се поклоним през делата им и да си припомним, че земята ни е раждала славни и горди българи във всяко кътче от страната. Имената си в историята ни записват и други местни жители, сред които композиторът и диригентът Филип Аврамов, живописецът Стоян Сотиров, църковният деец Аврам Младенов и много други учители, лекари, опълченци, войводи, борци за свобода и правда – храбри български мъже.

Градево се гордеело и със своето изцяло християнско население, което около 1900-та година наброявало 1650 души. Днес селото е населявано от едва 159 души, всички християни, като две църкви съхраняват вярата. Едната от тях – Свети Илия – е от национално значение и е построена в далечната 1847 година. Името на църквата не е случайно.

Ще познаете ли най-красивото село в България?

Свети Илия се счита за покровител и пазител на най-дългото село в България, поради което в деня на светията всяка година на 23 юли се празнува празникът на село Градево.  Приблизително същата е и възрастта на другата църква в най-дългото село в България, кръстена на Свети Никола, като градевци честват тържествено и църковно и деня на този светия.

Възможно е да сте чували името на Градево около събитието „Пирин пее” – събор на народното творчество, провеждан в местността Лаговете, намираща се само на 12-тина километра от най-дългото село в България.

Градево – жива история и традиции

Макар да са шепа хора, градевци – горди и родолюбиви българи – правят всичко по силите си, за да съхранят паметта, историята, традициите и обичаите в това селце и да ги предадат на идните поколения. През настоящата година един позабравен обичай – Сурва – е възроден в Градево и хлопки, звънци и страховити маски гонят злите духове от селото. Кукерските игри в Градево не се различават особено от тези в други части на страната, където те са съхранени и запазени като част от корените ни и народната ни памет.

Градево е пазител на традициите и българщината и днес, така че ако имате път към Благоевград или в тази част от страната, не пропускайте да го посетите лично.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com