Къде се намира най-старата хижа в България?

21042
Къде се намира най-старата хижа в България?
Снимка: Vassia Atanassova / Public Domain

Хижарският живот е традиция в България. Едва ли има студенти, които да не са празнували своя 8 декември – своя дългоочакван празник именно на хижа. Днес хижите са поизместени от къщи за гости и вили, предлагащи по-съвременни условия, повече лукс и дори СПА глезотии, но фактът, че са високо разположени, прави хижите все така привлекателни, те все още функционират и в тях хиляди хора преоткриват красотата на страната ни и удоволствието от допира с природата.

Коя е най-старата хижа в България?

Най-старата хижа в страната ни е построена през далечната 1922 година. Макар първоначалната сграда да изгаря в пожар през 1951 година, тя е възстановена и запазва името си, продължавайки да функционира. Издигната е от туристи и членуващите в туристическо дружество на град Дупница и е наречена "Скакавица".

Кой е най-южният град в България?

Къде е разположена най-старата хижа в България?

Името на "Скакавица" не е случайно. Тя е кръстена на местността, която я е приютила – Скакавишката долина, връх Кабул, Рила планина. Надморската височина е 1876 метра, а гледките, които се разкриват от най-старата хижа в България и Рила, са неописуеми с думи и спиращи дъха. Съвсем не е случайно, че източната стена на Кабул предлага множество маршрути за катерене и се използва от запалени катерачи. На 4 март 2011 г. по източната стена на връх Кабул в Скакавишката долина близо до най-старата хижа в България се появи и нов маршрут, останал скрит и незабелязан като опция до момента.

"Скакавица" е най-старата високопланинска хижа в България, част от Стоте национални туристически обекта у нас. Най-старата хижа в България днес представлява масивна постройка на 3 етажа, водоснабдена, елекрифицирана с отопление на твърдо гориво и с капацитет около 90 души, като се предлагат и самостоятелни стаи за по-капризните с от 2 до 5 легла, както и общи помещения с до 8 души. В хижата може да се поглезите с ресторант, разположен на първия етаж, ски гардероб, безспорно полезен поради намиращата се на близо ски писта, магазин за сувенири и хранителни стоки. Всичко, от което се нуждаете, за да се почувствате у дома и да се насладите на живот сред природата, без да ви липсват и елементарни удобства.

Неразгадани природни мистерии

Какво да разгледате при посещение на хижа "Скакавица"?

Ако пътят ви в планината реши да ви отведе в този приказно красив райски кът от родната земя, може би освен хижарския живот и усещането на безвремие и свобода ще пожелаете да разгледате и забележителности наоколо. Само на час и половина от най-старата хижа в България имате уникалната възможност да се насладите на кътче от Рая – Рилските езера. На едва 30 минути от хижата е Скакавишкият водопад, а връх Кабул е на 2 часа.  

Коя е най-дълбоката пещера в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com