Къде се намира слънчевият сплит в нашето тяло?

9740
Къде се намира слънчевият сплит в нашето тяло?
Снимка: iStock

Какво представлява слънчевият сплит?

Слънчевият сплит се състои от множество нервни влакна, които излизат от центъра на коремната ви област. Тези нерви помагат на коремните ви органи да функционират правилно. За тези, които практикуват йога или аюрведа, слънчевият сплит представлява една от седемте чакри.

Известна още като третата чакра, тази част от вашето тяло се смята за мястото на огъня или Манипура чакра и често се свързва с жълтия цвят. Ако слънчевият ви сплит е наранен или извън равновесие, не само усещате коремна болка, но може да изпитвате силна умора, загуба на теглото и проблеми с храносмилането. 

Къде е слънчевият сплит в тялото?

Слънчевият сплит изглежда като съвкупност от нерви, разположени точно зад стомаха и диафрагмата, мускулът под белите дробове. Той е пред аортата - най-големия кръвоносен съд в тялото ви. Слънчевият сплит се състои от парасимпатикови и симпатикови нерви. Следователно, много от коремните органи на вашето тяло, включително черния дроб, жлъчния мехур, стомаха, панкреаса, далака, бъбреците, тънките черва и първите две трети от дебелото черво, получават своето снабдяване с нерви и импулси от слънчевия сплит.

Слънчевият сплит е съществена част от нервната система на вашето тяло. Той не само поддържа функционирането на вашите органи, но също така подготвя тялото ви за стрес, като променя метаболизма и храносмилането. 

Ето как да разберете, че имате блокирала ЧАКРА

Защо имам болка в слънчевия сплит?

Болката в слънчевия сплит може да бъде причинена от всичко - от рак на панкреаса до тревожност и травма. Нещо повече, изследвания показват, че болката в слънчевия сплит може да доведе до по-ниско качество на живот и дори по-висока смъртност. Ето някои от най-честите причини за болка в слънчевия сплит:

* Тревожност
Тъй като тревожността понякога се свързва с реакцията на борба или бягство, тя може да причини болка в слънчевия сплит. При висока тревожност може да се стигне до затруднено дишане, което причинява болка в слънчевия сплит.
* Травма
Затрудненото дишане е често срещана травма на корема, която се получава след удар в слънчевия сплит. Това води до временна парализа на диафрагмата. Обикновено няма необходимот от интервенция, но невъзможността да дишате може да причини голямо безпокойство и болка.
* Издърпан мускуил
Понякога, когато се обърнете в грешната посока или тренировката е твърде тежка, можете да издърпате или напрегнете коремен мускул. Това често засяга областта на слънчевия сплит и е честа причина за силна болка.
* Рак на панкреаса и хроничен панкреатит
Състоянията, засягащи панкреаса, както и възможностите за лечениие, използвани за справяне с тези медицински състояния, могат да причинят болка в слънчевия сплит. Понякога това се случва, когато туморът блокира храносмилателния тракт или притиска нервите в областта.

Съвети за поддържане здрав слънчев сплит

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате здравето на вашия слънчев сплит.

1. Правете дихателни упражнения

Дихателните упражнения могат да помогнат за облекчаване на състоянието и да гарантират, че коремната ви област получава кислорода, от който се нуждае - особено когато се чувствате стресирани, разтревожени или претоварени. Дълбокото дишане не само разширява диафрагмата, където се намира вашият слънчев сплит, но и предпазва зоната от болка и дискомфорт.

Нещо повече, редовното извършване на дихателни упражнения може да помогне за намаляване на стресовите фактори, които могат да доведат до проблеми с храносмилането, ако не бъдат контролирани. Дълбокото дишане помага за понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане, хормоните на стреса, повишаване окисляването на кръвта и подобряване на съня.

Ако усетите някоя от тези 6 болки в корема, вземете мерки НЕЗАБАВНО

2. Експериментирайте с йога упражнения

Съществуват някои йога пози, които могат да фокусират енергията и да възстановят баланса на слънчевия ви сплит. Например, поза “лодка” помага за стягане на коремните мускули. Освен това, позата е полезна за балансиране на храносмилането, а навеждането помага за подобряване на циркулацията на кръвта, предотвратява запека и помага за усвояване на хранителните вещества. Друга полезна поза е “лък”, с която правите масаж на вътрешните органи, особено на черния дроб и панкреаса. Същата поза помага за отстраняване на токсините и подобряване състоянието на щитовидната жлеза.

3. Подходящи храни

Някои храни водят до проблеми като киселинен рефлукс или други храносмилателни проблеми, които могат да причинят болка в слънчевия сплит. Ако спазвате балансирана диета с храни на растителна основа, може да предотвратите киселинен рефлукс. Тъй като слънчевият сплит се счита за енергиен център на тялото и се свързва с жълтия цвят, мнозина вярват, че яденето на жълти храни може да поддържа слънчевия сплит здрав или да помогне за балансирането му. Примери за жълти храни са банан, ананас лимон, жълта леща, сладка царевица, жълт картоф, сирене, лайка, кимион. 

4. Медитирайте

Позитивната нагласа и практикуването на медитация са особено полезни, за да ви помогнат да поддържате здравето на слънчевия си сплит. Изследвания показват, че медитацията не само облекчава стреса, но също така може да доведе до по-добър сън и мускулна релаксация. Медитацията ще ви позволи да намерите своя вътрешен мир, което ще ви помогне да предотвратите хроничния стрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com