Къде в България е празнуван за пръв път денят на Кирил и Методий?

2567
Къде в България е празнуван за пръв път денят на Кирил и Методий?
Снимка: БГНЕС

Всяка година дни преди деня на Кирил и Методий – 24 май – тече трескава подготовка за почитане на делото на светите братя – традиция, завещана от дедите ни, предавана от поколение на поколение и дълбоко свързана с училищата и спомените ни от ученическите години и славните манифестации с портрети с лика на братята.

Макар отдавна да не крачим, пеейки „Върви, народе, възродени“, датата все още буди нескрито вълнение у мнозина от нас. Знаем ли обаче любопитни факти за деня на Кирил и Методий, като например в кой български град за първи път е отбелязан празникът и къде се е зародила традицията да почитаме създателите на славянската писменост всяка година? В навечерието на 24 май ви припомняме онези малки, но важни детайли от историята на празника, които заслужават да бъдат запомнени.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Къде се чества за първи път у нас денят на Кирил и Методий?

Денят на Св. Св. Кирил и Методий се почита и от църквата, като първоначално светският празник, свързан с писмеността и създаването на славянската писменост от двамата братя, и църковният се отбелязвали на една и съща дата. След 1968 г. настъпва промяна и църквата чества Св.Св. Кирил и Методий на 11 май, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, преименувам в края на 2020 г. официално на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, тоест отново се почитат и светите братя на 24 май.

Данни за отбелязване на делото на светите братя има още от 1813 г., видно от арменския летопис, споменаващ  за честване на празника в Шумен, но официално за рождена дата на деня на Кирил и Методий се счита 11 май 1851 г. Градът, в който се отбелязва за първи път този ден е Пловдив, а мястото – епархийското училище, носещо името на светите братя. Инициативата за приемането на 11 май за ден на Кирил и Методий и честването му като празник е на Найден Геров, организатора на първия празник на Кирил и Методий в Пловдив.

Датата съвсем не е случайна, тя е именно тази, на която църквата отбелязва паметта на светиите – 11 май. Това първо честване обаче не се превръща веднага в традиция. Изминават години, преди да се превърне в такава и да започнат годишните чествания на празника. През  1858 година отново в Пловдив денят на Кирил и Методий е отбелязан повторно с  тържествена служба в църквата „Света Богородица“ и със слово за двамата братя и делото им от учителя Йоаким Груев.

Как се е празнувал 24 май като празник през годините?

Две години по-късно – през 1860-та – датата 11 май се превръща в празник и за градовете Шумен и Лом, където се провеждат редовни чествания. От 1862 година започнали редовните чествания в Скопие, а година по-късно и тези във Варна.

В годините след 1878-ма в онези части от страната ни, които са свободни, празникът е свързан главно с училищата, докато в останалите под робство територии денят на Кирил и Методий придобива и друг смисъл и изиграва ролята на будител на народа, на демонстрация против османското управление. Особена е значимостта на този празник след Първата световна война.

През всички тези години обаче празникът не е официален, макар да е значима ролята му и да е отбелязван системно и празнично.

Кога денят на Кирил и Методий е обявен за официален празник у нас?

Като официален празник денят на Кирил и Методий се чества много години по-късно от годината на първото му отбелязване. Едва през 1957 година 24 май е обявен за официален празник на Народна Република България, както се нарича страната ни в онези години. 

Редица страни в Европа също честват деня на Кирил и Методий, както на 24 май, така и на дати, различни от 24 май, като сред тях са най-вече държавите, използващи създадената от Кирил и Методий писменост, с която „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате косопад

Виц на деня: Аз не мога

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Каква е причината за събуждане по едно и също време всяка вечер

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com