Лекар: Каква е връзката между оплешивяването и рака на кожата ?

2086
Лекар: Каква е връзката между оплешивяването и рака на кожата ?
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро направено проучване, публикувано в сп. “Nature communication” показва, че мъжете, които имат косопад, са по-податливи на рак на кожата. Основният фактор при тях е излагането на слънце на скалпа, а не андрогените. Това е станало ясно, след като са били проведени мета-анализи само на мъже за над 12 000 случая на кожен меланом и над 17 000 случая на рак на кератиноцитите.

Няма доказателства, че нивата на тестостерон имат значима роля при връзката между оплешивяването и рака на кожата. Има припокриване на гените, които причиняват косопад и гените, които имат влияние върху цвета на кожата или пигментацията ѝ. Известно е, че цветът на кожата има влияние върху развитието на рак, а тези резултати показват, че пигментацията също може да повиши риска при хората с косопад. Въпреки това тази връзка между оплешивяването и рака на кожата все още се обяснява с повишеното излагане на слънце.

Как да различим меланом от обикновена бенка

Изследователите са установили "силни връзки" между оплешивяването при мъжете и два вида кожни ракови заболявания - плоскоклетъчен карцином на главата и шията и меланом. Според учените мъжете с по-малко количество коса имат по-голям риск от заболявания като меланома, което може да обясни по-високата честота на това раково заболяване при мъжете в страни с висока околна ултравиолетова радиация.

Според данните на Австралийския съвет за борба с рака двама от трима австралийци ще бъдат диагностицирани с някаква форма на рак на кожата, преди да навършат 70 години. Австралия е с най-висок процес на кожен рак в света. Статистиката показва, че на всеки половин час се диагностицира по един човек с болестта. Затова е добре да се знае кои групи от населението са изложени на повишен риск и да се предприемат превантивни мерки за ранното откриване на болестта.

Защитата от прекомерно излагане на UV-лъчи може би е най-важната превантивна мярка срещу меланом и други видове рак на кожата.

Какво е меланома ?

Меланомът е вид кожен рак, който се развива от меланоцитите - клетките, които са отговорни за производството на пигмента меланин. Меланинът дава цвета на кожата, очите и косата. Меланомът обикновено се развива в кожата, но може да се появи и в други места, където меланоцитите присъстват като в очите или вътрешните органи, например.

7 признака, че бенките ви трябва да бъдат погледнати от лекар в най-скоро време

Това е най-опасният вид кожен рак, защото може да се разпространи до други части на тялото, ако не се открие и не се лекува навреме. Меланомът обикновено се свързва с ултравиолетовите лъчи от слънцето или от изкуствени източници като солариумите. Факторите като светла кожа, често излагане на слънце, болен в семейството и наличието на множество ненормални мутации в гена BRCA2 могат да увеличат риска от развитие на болестта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии
Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

В сферата на астрологията има определени зодиакални знаци, които често ни карат да се чешем по главите в недоумение. Нека се потопим в енигматичния...