Лекар: Защо при някои хора консумацията на червено вино води до главоболие ?

2691
Лекар: Защо при някои хора консумацията на червено вино води до главоболие ?
Снимка: iStock

Знаете ли защо някои хора получават главоболие след пиене на малка чаша червено вино, докато на друг им няма нищо дори при по-голямо количество ? Причината е в съединение в гроздето, което може да промени начина, по който организма преработва алкохола.

Въпросното съединение е антиоксидантът кварцетин, който се съдържа в по-голямо количество в червеното грозде, особено когато е изложена на много слънце. Може да се каже, че скъпите червени вина не са подходящи за хората, които са предразположени към главоболие в сравнение с евтините.

Някои хора обаче са скептични към това. Всеки знае, че евтините вина всъщност са тези, които водят до появата на главоболие. Затова не трябва да пиете евтино червено вино, а да се информирате какви добавки са използвани във виното, което консумирате.

Червеното вино може да е полезно за диабетиците

Има няколко теории за главоболието, което се появява след консумацията на червено вино. Обикновено то настъпва до половин час след изпиването на малко количество червено вино. Според някои хора сулфатите са причина за това, но в червеното вино няма голямо количество от тях, те по-скоро се срещат в белите вина. Интересен факт е, че има хора, които са алергични към сулфатите, но не са много доказателствата, че именно те водят до появата на главоболие.

Друга причина за появата на главоболие след консумация на червено вино може да бъде хистаминът – съставка, която се среща повече в червените вина. Той може да разшири кръвоносните съдове и това да доведе до главоболие. Но и за това няма достатъчно доказателства.

Жителите на Източна Азия понасят по-трудно всякакъв вид алкохол заради ген, който се отразява на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Не е изключено главоболието от консумация на вино да има подобно обяснение. Според учените кварцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си.

Кварцетинът обаче може да доведе до проблеми едва когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в немалко плодове и зеленчуци, дори се продава като отделна хранителна добавка, защото има противовъзпалителни свойства.

Кои са най-известните червени вина ?

Френското вино Бордо (Bordeaux) – в Бордо се произвеждат най-добрите червени вина в света.

Френското вино Божоле (Beaujalais) – всеки ноември по цял свят се доставя новото Божоле, което е създадено през текущата година. То е изключително леко и пивко.

Италианското вино Кианти (Chianti) – кръстено е на регион Кианти, който се намира близо до Сиена в Тоскана. Произвежда се от минимум 75% от сорта Санджовезе, Требиано и Малвазия.

Как да избегнем потъмняването на зъбите от червеното вино?

Калифорнийското вино Зинфандел (Zinfandel) – това е емблема на калифорнийските вина.

Австралийско вино Шираз (Shiraz или Shirah) – името му е на гроздето с френски произход и се произвежда в много винарски страни в Европа и Новия свят.

Вино Пино Ноар (Pinot Noir) – свързва се с Бургундия и често оглавява класациите за най-скъпо продаваните вина. Изключително леко и пивко вино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com