Лененото масло има страшно много ползи за нас и здравето ни

7559
Лененото масло има страшно много ползи за нас и здравето ни
Снимка: iStock/Gukliver

Ленът е растение, от което могат да бъдат извлечени много ползи под различна форма. Една от тях е лененото масло, което е познато и използвате в народната медицина от векове. То е толкова полезно най-вече заради съдържанието си на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се грижат за здравето на целия организъм. Тези мазнини са полезни, но трябва да бъдат набавяни от външен фактор, защото не се произвеждат в организма. Лененото масло е чудесен източник за целта. То съдържа още провитамин F, витамини А и Е.

Ако не сте опитвали ленено масло, може да се изненадате от специфичния му вкус и аромат, който напомня на риба. Това не трябва да ви притеснява, защото значи, че продуктът е качествен и няма излишни примеси.

Продуктът се получава от семената на лена, които биват подложени на студено пресоване. По този начин се съхраняват всички полезни вещества в него. Лененото масло трябва да се съхранява на тъмно място, в затворен съд, до температура от 4-2 градуса.

Както споменахме, то е полезно заради съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Препоръчително е да се приема от хора, страдащи от затлъстяване, лоша обмяна на липиди или атеросклероза. Това се дължи на факта, че мастните киселини регулират обмяната на холестерола. Хубаво е да се приемат по 2 ч.л. на ден.

Лененото масло може да облекчи астмата и да помогне при възстановяване при хирургическа намеса, защото увеличава силите на организма и способността му да се регенерира. Участва в лечението на бъбречни проблеми и проблеми с щитовидната жлеза, както и на артрит. Може да облекчи стреса и влияе положително върху нервната система. Хората го ползват при мазоли, изгаряния и кожни проблеми.

Ако се нанесе върху кожата, то я прави по-гладка, мека и еластична. Поддържа я хидратирана. Лененото масло има антиоксидантни свойства, което съдейства за възстановяване на рани. Що се отнася за отслабването и хранителните режими, те могат да бъдат подкрепени с него, като дозата е 1-2 ч.л. на ден. Това ще предпази кожата от увисване при отслабване. С него се правят и масажи.

Не приемайте лененото масло, ако страдате от проблеми с жлъчката, както и ако приемате антидепресанти и лекарства против вируси. То не трябва да се консумира и при заболявания на черния дроб. Внимавайте с употребата му при бременност и кърмете, защото може да проявите алергична реакция.

С това масло не може да се готви, защото при обработката то губи полезните си свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com