Лошо за портфейла: 10 неща в дома ви, които харчат изключително много ТОК

3328
Лошо за портфейла: 10 неща в дома ви, които харчат изключително много ТОК
Снимка: iStock/Guliver

Всеки ден използваме различни домакински предмети, като рядко си даваме сметка как това се отразява на сметките ни. Знаете ли колко енергия могат да консумират някои устройства? Експертите в областта на подобряването на дома често съставят списъци с устройства, които използват повече енергия, отколкото си мислите. Може би трябва да направите преоценка на съдържанието на кухнята или банята си. Ето кои са 10-те уреда в дома ви, заради които може би имате по-високи сметки за ток:

Преносим отоплител

Спомняме си за това чудо на техниката или през зимните студове, или на село. Имайте предвид, че това устройство може да работи с около 1500 вата на час. Приблизително същите показатели може да даде и климатикът.

Съдомиялна машина

Разбира се, съдомиялната машина е едно от най-удобните устройства, но е доста скъпа. Става въпрос не само за специалните препарати, които трябва да използвате, за да измиете чиниите си, но и за потреблението на енергия. Когато пускате съдомиялната машина, всеки час консумирате около 1350 вата енергия (и не всички режими са ограничени до часови интервал).

Сешоар за коса

Дори и да не използвате сешоара си дълго време, имайте предвид, че той консумира между 1000 и 1875 вата енергия на час. Не забравяйте да проверите цифрите, преди да си купите нов модел.

Най-много ток харчат ето тези уреди

Ютия

Гладенето на дрехите ви може да не отнема много енергия, но самата ютия използва около 1200 вата на час, така че ако гладите много, включително спално бельо и сложни дрехи, които изискват внимателно гладене, това може да се отрази на сметките ви за електроенергия.

Тостер

Възможно е препичането на хляб или претоплянето на пица да отнема само няколко минути, но в този момент вероятно изразходвате повече енергия, отколкото си мислите. Средностатистическият тостер консумира около 1150 вата на час.

Овлажнител за въздух

Овлажнителите са чудесни за поддържане на твърде сухия въздух, но ако не са енергийно ефективен модел, могат да използват до 1000 вата енергия на час, а овлажнителите обикновено се използват редовно, по няколко часа на ден.

Няма да повярвате кои уреди харчат най-много ток

Микровълнова печка

Микровълновите фурни могат да бъдат подредени по различни начини и да се включват при различни нива на мощност, но средният модел може да консумира от 600 до 1500 вата. Разбира се, рядко някой използва микровълновата фурна в продължение на час подред, но много хора предпочитат да ускорят процеса на размразяване по този начин.

Кафемашина

Ако обичате да пиете кафе всяка сутрин, може би искате да знаете колко енергия е необходима за приготвянето му. Средностатистическата кафемашина консумира от 600 до 1200 вата на час.

Прахосмукачка

Подобно на микровълновите печки, прахосмукачките са различни и могат да бъдат включени за ток, така че цифрите тук са приблизителни. Средната прахосмукачка консумира между 300 и 1000 вата.

Електрическа кана 

Сама по себе си електрическата кана може и да не изглежда чак толкова "лакома", но всичко зависи от начина, по който я използвате. Ако го включвате 3-4 пъти на ден, то той ще ви отнеме 600-700 вата, но ако цялото семейство го използва безкрайно, цифрите могат да бъдат двойно или тройно по-високи. Ето защо много хора предпочитат да държат останалата вряла вода в термос, за да не претоплят водата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com