Любими напитки пазят от инсулт и деменция

16894
Любими напитки пазят от инсулт и деменция
Снимка: iStock

Чаят и кафето, когато се консумират в разумни количества, могат да имат положителен ефект върху здравето. Учените непрекъснато откриват новите им полезни свойства.

Според скорошно проучване на учени от Медицинския университет в Тиендзин (Китай), публикувано в списание PLoS Medicine, тези напитки могат да бъдат полезни за по-възрастните хора. Учените са изследвали здравните данни на 365 682 души от биобанка на Обединеното кралство, чиято възраст варира от 50 до 74 години. Участниците са се присъединили към проучването от 2006 до 2010 г. и били проследени до 2020 г.

През зимата кафето има повече ползи, отколкото предполагате

Нищо не изглежда по-хубаво от това да се събудите с гореща чаша кафе сутрин. Кафето не е просто напитка, то е усещане. Както една извес...

Експертите се интересували от възможна връзка между консумацията на чай или кафе и инсулт, както и деменция. По време на среден период на проследяване от 11,4 години тези заболявания се развиват при определен брой участници.

"Открихме, че пиенето на кафе и чай, самостоятелно или в комбинация, е свързано с по-нисък риск от инсулт и деменция. Пиенето на кафе самостоятелно или в комбинация с чай е свързано с по-нисък риск от деменция след инсулт", заключават изследователите. Така, в сравнение с данните на тези, които изобщо не пият чай или кафе, пиенето на две до три чаши кафе и две до три чаши чай на ден се свързва с 32% намаляване на риска от инсулт и с 28 % намаляване на риска от деменция, посочват изследователите.

Въпреки това, отбелязват учените, данните на участниците в биобанките от Обединеното кралство не са представителни за цялото население на Обединеното кралство. Освен това, доброволците първоначално сами отчитат консумацията си на кафе и чай. Тези данни може да не отразяват дългосрочни модели. Учените отбелязват, че неизмерените объркващи фактори в обсервационните проучвания могат да доведат до предубедени оценки на ефекта.

Много изследвания са доказали ползите за здравето от кафето. Пиенето на определен брой чаши кафе на ден намалява риска от инсулт и фатални сърдечни заболявания, според скорошна публикация на уебсайта на Европейското кардиологично дружество. Това не означава, че можете да прекалявате с чашите кафе на дневна база. Като здравословно количество се счита консумацията на 2 до 3 чаши кафе дневно. Също така не се препоръчва пиенето на кафе или черен чай след 16 ч, особено за тези, които имат проблем със заспиването вечер. Кафето не е добре и да се пие на гладно сутрин, грешка, която мнозина допускат.

Пийте чай от тези билки и имунитетът ви ще е железен

Билките са не по-малко ефективни от витамините за стимулиране на имунитета. Смес от няколко лечебни растения не само ще направи имунит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com