Люти чушки срещу жегата и още трикове за прохлада през горещите дни

5410
Люти чушки срещу жегата и още трикове за прохлада през горещите дни
Снимка: iStock/Guliver

1. Свобода за краката

Когато краката ви са топли, останалата част от тялото ви също се чувства топла. Затворените или по-малко дишащи обувки повишават телесната температура. Не всяка дебела жена обаче обича да показва краката си. Самата аз се разхождах с маратонки 25 години от живота си. Но след като сте усетили свободата на сандал при 30 градуса, никога повече няма да искате да останете без него.

Жега и влажност ни убиват по-лесно, отколкото си мислехме

В напълно суха среда тялото ни може да понесе относително безболезнено температура от 50°C. Но при 100% влажност този праг пада до ...

2. Пиене на течности

В горещ ден няма как да минем без пиене на течности. И в идеалния случай вода. Студени чайове, плодови и зеленчукови сокове или изотонични напитки също могат да бъдат полезни - и вкусни! Когато се потим, тялото ни губи не само вода, но и минерали. Без достатъчен прием на течности ние губим работоспособност – не само физически, но и психически – и в най-лошия случай тялото вече не може да произвежда достатъчно пот, за да се охлади.

3. Яжте лека храна

Храносмилането е работа за нашето тяло. Когато ядем нещо тежко, той трябва да работи наистина усилено, за да раздели храната на съставните й части и да ги транспортира до правилните места.

В топлите дни това може бързо да стане твърде много и ние започваме да се потим обилно, тъй като тялото се нуждае от противовес на топлината, произведена от разхода на енергия. Ето защо трябва да се поглезите с нещо леко, когато е горещо, особено храни с високо съдържание на вода като плодове и зеленчуци.

Учени: Чакат ни непоносими жеги в бъдеще

Учените предупредиха, че глобалното затопляне скоро ще направи живота на Земята непоносим. Това гласи публикация в научния портал Phys....

4. Напитки на стайна температура

Студените напитки натоварват организма, тъй като тялото първо трябва да ги доведе до смилаема температура, а това може да стане само с енергия. Енергията обаче произвежда топлина. За да се охлади, тялото трябва да се поти повече.

Ето защо препоръката е да се насладите на напитки на стайна температура. Това съответства на температурата, към която тялото така или иначе се е настроило. Изисква малко допълнителна енергия за затопляне или охлаждане на напитките. Изпотяването е естествен и много полезен процес.

5. Вентилатор

Една от най-умните ми покупки през последните години беше вентилатор. Въпреки че трябва да внимавате да не хванете течение или настинка, вентилаторът може да осигури необходимото охлаждане, особено по време на работа. Функциите, които могат да направят нещата още по-приятни са: различни режими (бриз, нощ), таймер, дистанционно управление и дисплей, който може да се затъмнява или изключва (за нощта). Има и вентилатори, които осигуряват допълнително охлаждане.

Как да пиете алкохол в жегата

Към използването на алкохолни напитки в горещата част от годината трябва да се присъпва със значително внимание. Много хора не могат д...

6. Люти чушки

Ядете ли и пикантна храна през лятото? Потите се дори повече, от обикновено! Вярно е, но точно затова трябва да ядем люто в горещините. Лютото, както и горещата храна отваря порите, кара ви да се потите повече и телесната ви температура пада! Освен това много остри аромати, като тези в лука или праза, имат антибиотичен и дезинфекциращ ефект. Така че не се колебайте да вземете вашите чесън, чили, червен пипер и черен пипер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com