Магията на празника - традиционният Коледен базар в София

4676
Магията на празника - традиционният Коледен базар в София
Снимка: iStock/Guliver

Посещението на Немския коледен базар в Градската градина се превърна в традиция за софиянци и гостите на София. През деня, а и вечер след работа, много от хората решават да се срещнат с познати и приятели именно тук, заобиколени от дървените къщички на базара и обхванати от коледния дух, разказва репортерът на БГНЕС, който се разходи из вече празничния кът.

Както всяка година и тази не прави изключение фактът, че на най-голям интерес се радват къщичките, предлагащи ароматно греяно вино по немска рецепта - (Glühwein), както и различните видове немски вурстчета.

Коледа - имаме нужда да се почувстваме на 10

Има точно 1 ден до Коледа и аз всяка Коледа се чувствам на 10. Най-светлият, най-семейният, най-искреният празник. Лампите светят по-т...

Мексиканецът Луис Монтеро, продавач от винената къщичка, който от 30 години е в България, разкрива, че най-важното за греяното вино е да бъде направено с много любов. „Винаги съм казвал, че няма много тайни за греяното вино. Трябва да се опитваш да го направиш с качествени продукти като подправки и качествено вино”, обясни Луис.

„Виното е българско от сорт мерло, а подправките ги внасяме от Германия. Трябва да има канела, карамфил, кардамон, кора от портокал и горски плодове, може и малина. Всичко това се кипва”, поясни специалистът. Според него все още много хора в България мислят, че греяно вино е топло вино, с черен пипер и захар, което не е така.

Освен храната и напитките, не малко от продавачите предлагат и коледни украшения и играчки. Така, например типични коледни немски играчки и приспособления за дома в изобилие има при дървената къщичка, където работи Петър. Коледните играчки при него са ръчна изработка от източната част на Германия.

„За шеста поред година взимаме продукцията им си от Източна Германия. Много атрактивни за по-малките са каруселите - въртележки, които с помощта на свещите около себе си, задвижват топлия въздух, който се качва в горната част и колелото се завърта”, обясни Петър. Каруселите могат да бъдат в различни версии и етажи, като най-големият в момента е на 4 етажа и изобразява сцени от Рождество.

Коледа с рок привкус

Коледният дух вече витае из въздуха в цял свят. От Европа до Япония хората се подготвят да посрещнат Коледа и да зарадват своето семейс...

Друго типично немско приспособление за Коледа е коледният адвент, който представлява дъга като символ на обединението, единството и семейството - изобразява раждането на Исус. Всяко семейство в Германия притежава такъв адвент.

Най-много се купуват немските пушещи човечета персонално или за подарък. Човечето се отваря в две части, като в долната част може да се постави ароматна свещ и след като се затвори, то пуши през устата, лулата или коминчето. Другите играчки, които се купуват много са лешникотрошачките, които може би са най-известните за хората. Интересни за повечето посетителите, според продавача, са реални модели на сгради от дървен модел, като църквата в Дрезден.

„На Коледния базар в София можем да станем свидетели на една магия и приказка. Радвам се, че хората оценяват и може би успяваме да вдъхнем поне една малка частица у всеки човек, малко коледна магия и частичка щастие, което е целта ни. Хората стават все по-отворени към изкуството. Много българи ценят и разбират играчките и орнаментите, които остават за години напред и ценят къщата, и дома”, каза още Петър.

За пръв път в България подобен коледен базар се провежда през 2011 година в София. Немският коледен базар ще остане отворен до 21 декември, като работното му време е от 11:00 до 22:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com