Мария Илиева и нейният Yoga приятел в Мианмар

28290
Мария Илиева и нейният Yoga приятел в Мианмар
Снимка: Actualno.com

Мария Илиева определено е от онези жени, които са успели да намерят начин да балансират между материалното и духовното. Тя съчетава работата си за международна фармацевтична компания с отдадеността си към йога повече от 10 години.

"За свободолюбивата ми същност не е изненадващо, че се занимавам паралелно с няколко дейности. Балансирам между работата си за голяма компания, оперираща в сферата на фармацевтичната индустрия, и преподаването на йога. Участвам в проекти, свързани с обучения на студенти и преподаватели. Създавам съдържания за различни медии, летя с парапланер, обожавам тренировките си по Kango Jumps и фитнес, фен съм на високите скорости, трудните връзки и истинските хора…. Опитвам се да бъда подкрепяща съпруга на любимия човек до мен, истински приятел на тийнейджъра, преминаващ през съдбовните си трансформации в зрял индивид."

Мария е истински пътешественик и авантюрист по сърце и душа. Възприема пътуването като бягство от реалността, "панацея, зареждаща, лекуваща и вдъхновяваща...".

"Пътуването е поставено на пиедестал от мен. Като един виден представител на зодия Стрелец, обожавам да пътувам. Новите преживявания, срещата с непознати култури, движението, склонността към рискове ме преизпълват, вдъхновяват и карат да се наслаждавам пълноценно на всеки миг от земния си живот. Затова и в ежедневието си съм такава - не обичам установените форми и модели на общуване и поведение, авторитарността и застоя, еднообразието и ограничаването във всичките му тенденции, са в състояние да разболеят тялото, ума и душата ми."

2020 - предизвикателство за пътешествениците

"2020 г. сигурна съм, както за всички хора, така и за мен е изключително предизвикателство в насока осъзнаване и израстване на духовността и интелекта. Това, което се случи в световен мащаб, ни накара да преосмислим и пренаредим приоритетите си като човешки същества, разби в стената всичките ни представи, нагласи и очаквания за подреденост и комфорт, които си бяхме повярвали, че сме постигнали. Тази опитност ни припомни, че умовете ни могат да бъдат насочени да развиват страх, сърцата ни да изпитват тревога, а телата ни болка.

Точно в разгара на пандемията се случи така, че малка група от волни ентусиасти предприехме пътуване до екзотична и вълнуваща дестинация на кръстопът, заредена с онова, което преследват бекпекърите, а именно – древни паметници, прекрасни планински маршрути, девствени плажове, изчезващи племена, интригуваща история и хора.

До Мианмар по време на пандемия от коронавирус - да или не?

"Пътуването до Мианмар или Бирма, както е старото име на тази страна, беше планувано още в средата на 2019. Тази година, когато дойде моментът на заминаването, ние бяхме в дилема. В различни части на света коронавирусът вече влизаше във владение над битието на хората, в Китай заболелите бяха много, бройката на жертвите на вируса стремглаво нарастваше ежесекундно, а ние се питахме – да тръгнем ли и да се насладим на дълго плануваното пътешествие или да се откажем в страх и загубили солидна сума пари. Е, авантюристичните ни натури заложиха на емоцията и с отворени умове и сърца приехме предизвикателствата, които съдбата ни беше приготвила в това пътуване. Тръгнахме на 7 март спокойни, че оставяме в България деца и родители в безопасна от този вирус среда. На 8 март официално обявиха заразени от COVID-19, а на 13 март вече бяха факт извънредните мерки в страната ни. Можете да си представите каква паника настъпи, ние се озовахме в държава, в която нямаше заболели, а децата и близките ни останаха там, където епидемията се разрастваше. Заваляха обаждания и имейли, как сме, как ще се приберем, ще се приберем ли изобщо, какви действия ще предприемем в делови и личен план? Оказахме се в изключително странна ситуация, пътешествието ни из екзотиката на Мианмар, което с трепнещи сърца очаквахме, се превърна в микс от разглеждане на забележителности, работа от разстояние (добре, че предвидливо бях взела лаптопа си*) дълги разговори с притеснени роднини, приятели, клиенти, партньори. Всичко това под ярките лъчи на слънцето и онази особена, лепнеща азиатска тръпка, която те обхваща там и те кара да се чувстваш специален."

Населението на Мианмар - наивно по детски

Хората от Мианмар са дистанцирани от суетата на нашето ежедневие и матрицата, в която живеем. Изключително земни, чистосърдечни, мили и наивни по детски, коренно различни от модерните хора, на които съзнателно или не, се стремим да подражаваме. В стремглавата ни обиколка на страната за 13 дни (през Мандалей, Баган, Хехо, Езерото Инле, Танде, Напали и Янгон) чрез потапянето в рутината на селския бит и разнообразието на градската култура успяхме да се докоснем до шарената история, величествените храмове и манастири, разкошната храна, традициите и топлото гостоприемство на Мианмар.

Никога няма да забравя начина, по който ни гледаха местните хора. Подложени на военни агресии и оставени без комфорта на удобствата на модерния свят, това са едни от най-милите и топли същества. Живеещи в бедност и размирици, те са открити, любопитни и приятелски настроени към всички посещаващи страната им.

По време на туровете ни в малките населени места и селцата в погледа на местните се четеше възхищение, все едно сме божества, а те са там, за да ни служат. Цветът на кожата на жителите на Мианмар е по-тъмен от нашия, така че ставахме атракция веднага щом се появявахме някъде в дълбоките дебри на провинциалния живот. Наричаха ни "хората от телевизията" и идваха на тълпи да се снимат с нас, посочваха лицата ни, косите, дрехите ни… Без страх от отхвърляне ни показваха, че ни харесват. Имаме толкова много да учим от тях, коренно различни, все едно съществуваме в паралелни вселени. Бедни, но с отворени сърца, човечни, чисти, даващи и приемащи – все качества, които в Западния свят са на затихване.

Местата в Мианмар, които остават в съзнанието

"Мианмар притежава магията да очарова туристите с неподправената си простота, топлина и доволство, с модела си на отвореност, приемане на другите и смиреност. Фокусирането в други туристически дестинации на Азия до момента е спасило Мианмар от масовката на модерния турист, което я прави все още силно автентична, екзотична и предпочитана за ценителите пътешественици.

Траен спомен ще остави в мен езерото Инле, не само защото се наложи да преодолея фобията си от вода, но и защото начинът на живот там е много различен от всичко, което бяхме виждали по света. Мястото представлява галерия от наколни сгради, жилища и храмове, организирани в малки села, устроени и живеещи във водата. Впечатляват с изградени градини за отглеждане на зеленчуци и водорасли, интересни занаятчийници и културни елементи като рибарите, които гребат с крака, и жените-жирафи от племето Паданг, носещи на вратовете си месингови кръгове, символ на красота или стара традиция за защита от ухапване при нападение от хищници. Интригуваща смесица от нетрадиционно и в същото време ясно изразено туристическо място.

Незабравимо беше и посещението ни в Баган, обявен за исторически парк, защитен от ЮНЕСКО, събиращ в себе си старинни храмове, пясъчни пътища, най-голямата река на Мианмар и бита на местните. Баган обединява на територията си повече от 2000 храма и носи наследството на златните години на империята на Бирма. Изключително енергийно и силно мистично място, в което всеки може да намери по нещо за себе си. Изгревите и залезите бяха нереално красиви в Баган, балони с горещ въздух изпълваха небесната шир над пагодите сутрин, уникални уловени моменти за десктопа на лаптопа ти!

В доста райони обаче туристи не се допускаха, защото все още съществуват етнически конфликти на места и армията, управляваща страната, присъства в живота на населението. Това са главно районът около границата между Мианмар, Тайланд и Лаос, известен с производството на наркотици, южното крайбрежие и около границата с Китай и Бангладеш.

А океанът е вълшебен! Мианмар има дълга брегова ивица – повече от 2000 км. Най-известен и облагороден е районът на Напали, находящ се на брега на Бенгалския залив, където всъщност бяхме и ние. Плажът е безкраен и безлюден, имаше скъпи хотелски вериги, които бяха празни в момента на престоя ни, но локалните малки ресторантчета се радваха на клиенти, предлагайки им божествена храна и уюта да се чувстват като у дома си.

Какво ни очаква през 2021?

"Наложи се да ограничим пътуванията през 2020 не знаем как ще бъде през 2021 г. Набелязала съм си няколко дестинации в Азия, Австралия и Нова Зеландия също, които за момента посещавам само с виртуални турове през лаптопа си, но да се надяваме, че в обозримото бъдеще светът отново ще се отвори и ще можем да осъществим мечтите си за пътешествия.

И като типичен Стрелец ще завърша като смело закича роза на голямото си сърце и се прицеля със своя лък към небето. Ще стрелям по-високо, отколкото човек може да погледне – някъде над звездите, към мястото, където се раждат мечтите.

* Динамичен човек като Мария има нужда от лаптоп, който може да бъде до нея както на работа, така и на път. На снимките я виждате с Lenovo Yoga 6 - умен, елегантен и сигурен лаптоп 2-в-1. Независимо дали го ползвате като лаптоп или като таблет, 13.3"-инчовото бижу на Lenovo ви осигурява висока производителност в движение с процесорите AMD Ryzen™ 4000 и до 18 часа живот на батерията. Използвайте гласовия асистент, потопете се в аудио-визуално съдържание с качество като на кино, насладете се на повече памет и място за съхранение от преди и бъдете спокойни, че сте защитени с четеца за пръстови отпечатъци и privacy shutter на камерата. Нещо повече Lenovo Yoga 6 е с уникално покритие от плат, устойчиво на петна.

Верен Yoga приятел, на който може да разчитате и ще бъде до вас, където и да се намирате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com