Meta не прави достатъчно, за да защити малките потребители: Бивш служител негодува

921
Meta не прави достатъчно, за да защити малките потребители: Бивш служител негодува
Снимка: iStock

Meta на Марк Зукърбърг не е направила достатъчно, за да защитава децата дори след смъртта на малката Моли Ръсел. Според сигнал, компанията за социални мрежи има възможността да защити тийнейджърите от вредното съдържание, предаде The Guardian.

Артуро Беяр, бивш старши инженер и консултант на Instagram и Facebook, каза, че ако компанията била научила урока си от смъртта на Моли и последвалото разследване, щяла да създаде по-безопасни условия за младите потребители. Според проучване, проведено от Беяр за потребителите на Instagram, около 8% от децата на възраст между 13 и 15 години са виждали някой да се самонаранява или заплашва да нарани себе си през последната седмица.

Припомняме, че през 2017 г. случаят с 14-годишната Моли Ръсел от Лондон завърши фатално. Тийнейдърката посяга на живота си, след като гледа съдържание, свързано със самоубийство, самонараняване, депресия и тревожност в Instagram и Pinterest. В решението от 2022 г. от разследването на смъртта й се установява, че Моли „е починала от акт на самонараняване, докато е страдала от депресия и отрицателните ефекти на онлайн съдържанието“.

Още: Meta с нови ограничения за тийнейджъри във Facebook и Instagram

Беяр казва, че Зукърбърг е имал възможност да направи Instagram по-безопасен за тийнейджърите, но компанията е избрала да не прави тези промени.

Раул Торез, главният прокурор на Ню Мексико завежда дело срещу Meta, като изследванията на Беяр се включват в опитите да накарат компанията да предприеме действия да защитава децата от сексуално насилие, хищнически подходи и трафик на хора.

Отговорностите на Беяр като инженерен директор включват инструменти за безопасност на децата и подпомагането им да се справят с вредното съдържание, като неща свързани с тормоз. След като напуска длъжността си на старши инженер през 2015 г., той се завръща като консултант през 2019 г. за период от две години и провежда проучване, показващо, че едно от осем деца на възраст от 13 до 15 години в Instagram е получило нежелано сексуални съдържание, едно от всеки пет са били жертви на тормоз в платформата и 8% са гледали съдържание за самонараняване. Бившият служител на Meta призова компанията да си постави цел за намаляване на такъв тип съдържание.

Беяр се срещна с политици, регулатори и активисти в Обединеното кралство тази седмица, включително бащата на Моли, Иън Ръсел, чиято фондация Моли Роуз улесни посещението му.

Още: Негативни новини: Социалните мрежи са извод - да или не?

Говорител на Meta споделя пред изданието, че всеки ден "безброй хора във и извън Meta работят върху това как да помогнат за безопасността на младите хора онлайн. Работейки с родители и експерти, въведохме над 30 инструмента и ресурса, за да подпомогнем тийнейджърите и техните семейства да имат безопасно, положително преживяване онлайн."

Instagram има минимална възрастова граница от 13 години. Meta посочва множество инициативи за безопасност, включително автоматично настройване на акаунти на 16-годишни в частен режим, когато се присъединят към Instagram, ограничаване на възрастни да изпращат лични съобщения до тийнейджъри, които не ги следват, и позволява на потребителите на Instagram да докладват за тормоз, тормоз и сексуален дейност.

Като мярка - търсенето на специфични думи, като "самонараняване", "самоубийство", "хранителни разстройства" или "булимия", няма да даде никакви резултати за подрастващите. Вместо това на потребителя ще бъде показано съобщение за превенция, в което се предлага да се свърже със специалист, приятел или да се консултира със списък със съвети, които вероятно ще му помогнат, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на Meta.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...