Министър Личев: В сила е издаденият през 2015 г. ОВОС за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“  

9727
Министър Личев: В сила е издаденият през 2015 г. ОВОС за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“  
Снимка: БГНЕС

Решението по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите относно инвестиционно предложение „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй на площадка 2“ не е загубило правно действие към днешна дата. Това е отговорил служебният екоминистър Асен Личев на въпрос, зададен му от депутата Борислав Сандов (Демократична България).

Той е поискал от министъра да му отговори дали издадената ОВОС остава в сила или е загубила своето правно действие, тъй като към момента са изтекли повече от пет години от издаването й, а няма нищо построено на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“.

Съгласно действащия Закон за опазване на околната среда ОВОС губи своето правно действие, ако в продължение на пет години от датата на издаването му не е започнала реализацията на инвестиционното предложение.

Министърът пояснява, че през 2015 г. е било издадено решение по ОВОС, с което осъществяването на инвестиционното предложение е одобрено.

Впоследствие обаче то бива оспорено пред съда. С решение № 6524/17.05.2018 г. на Върховния административен съд (ВАС) е отменен решението за ОВОС е отменено. 

Въпросното решение се явява първоинстанционно и бива обжалвано от „АЕЦ Козодуй – Нови мощности“ ЕАД и от министъра на околната среда и водите.

Асен Личев: МОСВ е знаело за допусната грешка относно Алепу

В екоминистерството са знаели, че са допуснали грешка с документите покрай строежа край Алепу. Това стана ясно отговор на настоящия мин...

С последващото решение на петчленен състав на ВАС от 02.04.2019 г е отменено предходното и оспорването на ОВОС-а е отхвърлено.  Според министър Личев решението за ОВОС на инвестиционното предложение към днешна дата не е загубило правно действие, защото решението на ВАС е влязло в сила от 2-ри април 2019 г.

Справка в Търговския регистър сочи, че дружеството „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД е учредено през 2012 година. Еднолична собственост е на държавното дружество АЕЦ „Козлодуй“. Капиталът му към днешна дата е 16 800 000 лв. във вид на 1 680 000 акции.

Компанията „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД е създадена с цел да организира и ръководи целия процес на предпроектно проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на ядрена енергийна мощност от най-ново поколение (III или III+) на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, с технология – леководен реактор с вода под налягане - PWR, с инсталирана електрическа мощност около 1200 MW.

През март месец от проектната компания съобщиха, че възлагат на „Геоконсулт“ ООД изработването на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ на утвърдената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка за разполагане на ядрено съоръжение – ядрена централа.

 

Министър Личев обяви две нови защитени територии

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди за обявяване на две нови защитени територии - природна забележителнос...

 

„С тези дейности ще се изпълнят нормативните изисквания за урегулиране на територията, попадаща в обхвата на площадката. С проекта за ПУП – ПРЗ ще бъдат определени общите правила и норми за устройство и застрояване на територията, на която ще бъде разположена новата ядрена мощност. С плана ще бъдат определени границите, конкретното предназначение и начин на устройство на урегулирания поземлен имот (УПИ)“, уточняват още от компанията.

Чрез това проектиране ще се извърши също анализ на производствени връзки извън площадката на новата ядрена мощност и ще се обвърже взаимодействието й с други производствени звена, разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Ще се съобразят обектите и площадките на ДП „РАО”, „ЕСО“ ЕАД и др.

От там очакват готов ПУП до края на тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com