Миризмите, които привличат и отблъскват комарите

3690
Миризмите, които привличат и отблъскват комарите
Снимка: iStock

Навън времето вече е топло и комарите започнаха със своя тормоз. Редица проучвания показват, че някои хора излъчват миризма, която привлича насекомите. И за да бъдат по-конкретни резултатите в Замбия построили арена за комари с големината на футболен стадион, в която различни хора минават, за да оставят от своите естествени телесни миризми. Учените установили, че комарите харесват най-много интензивната миризма на сирене, а миризмата на евкалиптол ги отблъсква.

Как да спрем сърбежа от ухапванията на комарите?

В гигантската клетка имало “бюфет” с човешки миризми. Какво представлявал той ? Всъщност е имало десетки хора, защитени с мрежи против комари, които излъчвали едновременно своите естествени телесни миризми. По този начин било установено, че комарите се привличат най-силно от аромата на сирене. Разбрало се и защо някои хора ги хапят комари повече от други – заради въглеродната киселина. Маслената киселина е съединение, което се съдържа в най-миризливите сортове сирена като Лимбургер и се произвежда върху човешката кожа от бактерии, което също привлича насекомите. Тази миризма не се долавя от други хора, а само от комарите.

Комарите хич не харесват миризмата на химикала евкалиптол – основна съставка на етеричното евкалиптово масло. Затова и те по-рядко хапят хора, които излъчват тази миризма. Евкалиптолът се среща в листата на евкалипта и може да се поеме от хората чрез храната. Но се съдържа и в козметичните препарати и по този начин може човек да се защити от комарите.

Кои естествени миризми комарите не понасят ?

  • Оцет
  • Ванилия
  • Изгорели елхови клонки и шишарки
  • Амоняк
  • Лайка
  • Цитрусови плодове
  • Мента
  • Маточина

Комарите са преносители на смъртоносни болести, затова е добре човек да се среща рядко с тях и да го хапят. Обикновено там, където комарът е ухапал, остава сърбящо червено петно, но понякога последиците може да бъдат много по-сериозни. Една от най-опасните болести, които комарите пренасят, е маларията. Благодарение на редица проучвания се знае кои миризми привличат насекомите, кои ги отблъскват и защо някои хора ги хапят по-често от други. Тази информация е изключително важна, особено за жителите на Африка, където все още много хора се разболяват от малария и умират.

Как да изгоним комарите от стаята?

В България се срещат до 100 различни вида комари, които са разделени в 8 рода, като 5 от тях са носители на инфекции. Те се предават чрез ухапване, когато комарът инжектира своята слюнка в тялото, за да предпази кръвта от съсирване, докато я пие. Болестите, които комарите предават, са :

• Малария

• Дирофилариатоза

Туларемия

• Арбовирусна инфекция

Не забравяйте, че туристите, които посещават екзотични дестинации, могат да донесат най-различни болести, когато се приберат в родината си. Такива, например, са японски енцефалит, жълта треска, вирус Зика и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com