Мобилно приложение увеличава риска от венерическа болест за гейове

45585
Мобилно приложение увеличава риска от венерическа болест за гейове
Снимка: Getty Images/Guliver

Използването на приложения за смартфони за търсене на сексуални партньори сред гейовете е свързано с увеличен риск от полово предавани болести, предупреждават американски изследователи, цитирани от BBC.

Според проучване, проведено от експерти от Калифорния, хомосексуалните мъже, използващи приложението за търсене на партньори в клубове или на други места, по-често страдат от хламидиоза и гонорея.

Експерти по сексуално здраве твърдят, че съвременните технологии предлагат огромни възможности за намиране на партньор за секс.

Изследователите се интересували предимно от влиянието на приложения като Grindr и Scruff, които позволяват да се определи местоположението на смартфона, с цел да се намери партньор за секс.

Авторите на изследването анкетирали 7184 души, появили се за лечение на полово предавани болести гейове и лесбийки в Лос Анджелис

Според резултатите от проучването, рискът от гонорея и хламидиоза е много по-висок при тези мъже, които използвали приложенията на "Епъл" (Apple). Рискът от СПИН сред всички изследвани групи е бил приблизително еднакъв.

Технологии и секс

Както е отбелязано в доклада с резултатите от изследването, развитието на технологиите, които помагат за намиране на анонимни сексуални партньори, водят до създаването на общности, в които участниците са по-изложени на риск от венерически болести.

"Такава ситуация наблюдаваме в нашите клиники сред гейовете и хетеросексуалните", каза консултантът д-р Стив Тейлър. "Без съмнение, технологията дава възможност за по-бързо редуване на партньори, което създава идеална среда за разпространението на СПИН и други полово предавани болести", добавя той.

Представител на неправителствената организация Terrence Higgins Trust твърди, че гейовете сега се появиха много повече възможности за намиране на партньори, много повече от всякога.

"Част от проблема е, че комуникацията в рамките на приложенията на Епъл може да бъде много кратка и двете страни могат лесно да заобиколят такъв важен въпрос като безопасния секс", каза експертът.

Според него най-добрата защита срещу заболяването са презервативите.

Представители на Grindr, от своя страна, заявяват пред BBC, че се застъпват единствено за безопасен секс и насърчават своите потребители да се изследват за ХИВ. В Grindr твърдят още, че работят с различни организации, за да се повиши осведомеността за безопасния секс.

На сайта на приложението се казва, че той се използва повече от 5 милиона души от 192 страни.

Турското правителство планира специални затвори за гейове

Турското правителство планира построяване на специални затвори за хомосексуалисти, с което предизвиква безпокойството на асоциации за з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com