Може и да не ви се вярва, но не слагайте ТЕЗИ съдове в миялната машина

4160
Може и да не ви се вярва, но не слагайте ТЕЗИ съдове в миялната машина
Снимка: iStock/Guliver

Съдомиялната машина е много удобен уред, особено ако домакинството ви е по-голямо, а вие сте заети и имате куп други ангажименти. За да я ползвате, е необходимо просто да сложите мръсните съдове и прибори вътре и да натиснете няколко копчета. След като те излизат чисти, а вие трябва само да ги върнете по местата им. Това незаменимо удобство обаче крие своите рискове, ако не знаете какво не бива да слагате в съдомиялната. Има някои неща, които са забранени за ползване в нея.

Кристални съдове – тъй като миялна работи с висока температура, при измиване на съдовете кристалът може да се повреди и напука, както и да загуби блясъка си. Все пак можете да ползвате кристални съдове в съдомиялната, ако тя има специална програма за тях.

Емайлирани съдове – няма проблем, ако ги измиете веднъж или два пъти, но твърде честото миене може да повреди емайлираното покритие и съдовете вече да не вършат работа по предназначение.

Чугунени съдове – препоръчително е да не ги миете в съдомиялна, защото в противен случай тяхното омазняване, което е задължително, ще се отмине, може да ръждясат или да бъдат повредени по друг начин. Имайки предвид колко качествени са те и че могат да ви служат с години, по-добре да не рискувате нараняването им.

Медни съдове – те също са скъпи и качествени, ето защо ги защитете по най-добрия начин. Не ги почиствайте в миялната, защото може да се наруши медното покритие. Вероятно ще забележите и промяна в цвета, избеляване, напукване и т.н.

Ножове – избягвайте миялната за тях, защото те се затъпяват в нея. Високата температура може да повреди метала, затова ако ви се наложи да ги пуснете в машината, изберете по-ниска температура. Ако пък нямате такава програма, просто ги измийте на ръка.

Дъска за рязане – използва се толкова често, че почти винаги е мокра от поредното измиване. Няма смисъл постоянно да я слагате в миялната, защото може да се напука, изкриви или повреди по друг начин. По-добре я измийте по класическия начин – на ръка.

Меки пластмасови съдове – става дума за тези за еднократна употреба. Тях няма смисъл да почиствате. Ако обаче имате съдове от твърда пластмаса, няма проблем да ги сложите в съдомиялна.

Златни прибори – или такива със златно покритие. Горещата вода ще разяде покритието и само ще изхабите приборите. Измийте ги на ръка, за да се застраховате.

Дървени прибори – те също могат да се повредят от високата температура при миене. За да избегнете напукване или друга повреда, най-добре ги измийте ръчно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com